Naslovne strane dnevnih novina za 12. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Nastavlja se dobra saradnja sa Amerikom

Dobra saradnja institucija Crne Gore i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država biće nastavljena i u narednom periodu i ona će, prema očekivanjima ministra finansija Darka Radunovića i američke ambasadorke u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke, biti snažnija i bolja. Ambasadorka je kazala da je zadovoljna dobrim odnosima Crne Gore i SAD.

Promet pao 90 odsto

Promet na Montenegroberzi u januaru bio je 127.978 eura i 91 odsto je manji u odnosu na decembar, a u odnosu na januar prethodne godine 97 odsto. Podaci berze pokazuju da su u januaru tokom 17 dana trgovanja zaključene 122 transakcije. Trgovinom akcijama 24 kompanije ostvareno je 116.072 eura. Najviše se trgovalo akcijama Jugopetrola, Crnogorskog Telekoma, Elektroprivrede i Napretka.

Planiraju gradnju vjetroelektrane na Brajićima

Njemačka kompanija WPD zainteresovanaje za gradnju vjetroelektrane na Brajićima od 75 megavata u koju bi uložili od 100 do 110 miliona eura i ne računamo na podsticajne nego na tržišne cijene, kazaoje u intervjuu Pobjedi direktor WPD -a za Evropu, Andreas Šole.

Dan

Predstavili agrobudžet

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je juče mjere podrške iz ovogodišnjeg agrobudžeta poljoprivred nim proizvođačima u Nikšiću i Danilovgradu. Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da su pune opštinske sale u oba grada pokazatelj izuzetnog interesovanja poljoprivrednih proizvođača, prerađivača i ostalih potencijalnih korisnika za mjere podrške iz ovogodišnjeg agrobudžeta.

Budući vlasnik Budvanske rivijere posluje sa minusom

Tri firme koje posluju u okviru Strateks grupe Strateks, Strateks divelopment i Strateks investment godinama posluju sa gubitkom od više stotina hiljada eura. Firme biznismena Neila Emilfarba, budućeg vlasnika Budvanske rivijere, koje posluju u Crnoj Gori, godinama nižu gubitke u poslovanju. To pokazuju finansijski iskazi firmi koje posluju u okviru Strateks gru pe Strateks Budva, Strateks divelopment i Strateks investment. Vlasnici ovih firmi su Strateks iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Strateks hospitaliti, a u svakoj od ovih firmi Neil Emilfarb se pojavljuje kao ovlašćeni zastupnik.

Pričali o energetici

Energeski sektor u Crnoj Gori ima ozbiljan potencijal i velike razvojne šanse, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i predstavnika njemačke grupe WPD. Marković je kazao da Crna Gora, kroz kredibilne strane investicije, želi da valorizuje potencijale u energetici. Iz Vlade je saopšteno da je Marković dragocjenim ocijenio interesovanje WPD-a, kao grupe koja je dominantno fokusirana na razvoj i finansiranje vjetroelektrana.

Dnevne novine

Počinje procjena bezbjednosti puteva

Na 18 dionica magistralnih i regionalnih puteva Crnogorskog primorja ovih dana će početi realizacija projekta procjene bezbjednosti puteva, najavljeno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. To je precizirano na juče održanom prvom sastanku Nadzornog odbora pomenutog projekta čiji je cilj sprovođenje ovog istraživanja na putnoj mreži Crne Gore, u dužini od 1.853 kilometra.

Dug sa blokiranih računa porastao na 678 miliona

Posljednjeg dana januara ove godine registrovan je 17.651 izvršni dužnik čiji račun je bio blokiran za ukupni iznos od 677.672.766,93 eura, pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore. U odnosu na sami kraj 2018. godine, ovaj broj je manji za 285 dužnika, ili 1,61 odsto, ali su zato ukupna sredstva veća za 17,69 miliona eura ili 2,68 odsto.

Saslušanje predstavnika Fonda za zaštitu depozita

Predstavnici Fonda za zaštitu depozita, na čijem je čelu Predrag Marković, imaće danas konsultativno saslušanje na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet crnogorske Skupštine. Jedina tačka dnevnog reda je Funkcionisanje FZD nakon uvođenja stečaja u Invest banci Montenegro.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *