I Hrvatskoj prijeti recesija

Hrvatska privreda usporava, pokazuje najnovija vrijednost CEIZ Indeksa koji izračunava Ekonomski institut u Zagrebu.

”CEIZ indeks je u decembru 2018. ostvario vrijednost od -0,9 indeksnih bodova. Radi se o najnižoj vrijednosti indeksa zabeleženoj još od avgusta 2014. godine. Turizam je na godišnjem nivou u decembru rastao po stopi većoj od 10 odsto, a pratila ga je i trgovina na malo s nešto manjom stopom rasta. Međutim, industrijska proizvodnja, koja još od avgusta bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, u decembru je zabilježila vrlo veliki pad od čak -6,7 odsto. Najvećim dijelom, upravo zbog negativnih trendova industrijske proizvodnje, indeks je u sva tri mjeseca zadnjeg tromesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, što upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje. Takođe, vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjem nivou”, navode iz EIZG-a.

Stručnjaci EIZG-a procenjuju na temelju najnovijih podataka da je hrvatska privreda prošle godine porasla za 2,3 odsto.

“Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla da iznosi 2,3 odsto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za oktobar i novembar. Desezonirani podaci upućuju na to da je, u odnosu na prethodno tromesečje, BDP u zadnja tri mjeseca 2018. godine bio manji za 0,2 odsto. Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,5, 2,9 i 2,8 odsto, očekujemo da je u celoj 2018. BDP mogao porasti za 2,3 odsto”, navode iz EIZG-a.

Sve je više strahova da je pred Evropom nova recesija, što će se, naravno, odraziti i na Hrvatsku. Zabrinutost su izazvali nedavno objavljeni podaci o italijanskom BDP-u koji pokazuju da je ta zemlja već ušla u recesiju. Italijanska ekonomija pala je u poslednjem kvartalu 2018. za 0,2 odsto, što nakon pada od 0,1 odsto u trećem kvartalu znači ulazak u recesiju.

Ovo je prvi put od 2013. da je jedna velika evropska zemlja, članica G7, ušla u recesiju.

Check Also

Božo Mihailović izabran za predsjednika Odbora direktora Plantaža

U  skladu sa odredbama Statuta održana je konstitutivna sjednica  Odbora direktora,  na kojoj je za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *