Ramform Titan počeo da traži naftu

Nakon uspješno završenog testiranja i kalibracije opreme, juče je počelo 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, u cilju pronalaženja nafte. Kako navode iz Uprave za ugljovodonike, te aktivnosti trajaće osam dana ukoliko sve bude išlo po planu i vremenski uslovi to dozvole. Kako se navodi, istraživanje vrši norveška kompanija PGS za potrebe koncesionara Energean. Istraživački brod “Ramform Titan” je uplovio u crnogorske vode 6. februara kojeg su pratili dva broda za podršku Sankoo Si i Tor Freja.

U periodu od 7. do 9. novembra brod “Ramform Titan” je vršio pripremne aktivnosti za prikupljanje podataka koje su obuhvatale spuštanje u vodu 14 strimera dužine po 6,5 kilometara i prateće opreme. To je bilo neophodno kako bi se dobio reflekto vani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju. Nakon toga, izvršena je kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak tri de geofizičkog snimanja objašnjavaju iz Uprave za ugljovodonike. Geofizička istraživanja prate predstavici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Uprave za ugljovodonike koji se nalaze na istraživačkom brodu. Kako ističu, sve radnje se sprovode u skladu sa smjernicama iz elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Na brodu ,,Ramform Titan” nalazi se službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim elaboratom. Takođe, na brodu za tri de geofizičko snimanje nalaze se i četiri specijalno obučena posmatrača morskih sisara i kornjača, kao i dva operatera koji vrše posmatranje putem najsavremenije opreme za pasivni akustički monitoring. Na brodovima za podršku su prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima stoji u saopštenju.

Check Also

Investitori kupili od mafije privatne obveznice u vrijednosti milijardu eura

Međunarodni investitori kupili su obveznice stečene prihodima od kriminala najmoćnije italijanske organizovane kriminalne grupe, prema …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *