Još je rano da OTP preuzme Societe Generale u regionu?

OTP banka još nije tražila dozvolu od Narodne banke Srbije za preuzimanje Sosijete ženerala u našoj zemlji. Iako u NBS ne očekuju da dobiju ovakvu vrstu zahtjeva od OTP banke, smatrajući pitanje ove akvizicije preuranjenim, to ne znači da je mađarska bankarska grupacija odustala od već objelodanjenog preuzimanja banke u francuskom vlasništvu.

Naprotiv, kako je potvrđeno “Novostima” – nema promjene planova koji se odnose na OTP i Sosijete.

– NBS nije odobrila OTP banci Srbija preuzimanje Sosijete ženeral banke, odnosno nijedno fizičko i pravno lice nije tražilo, a samim tim nije ni dobilo prethodnu saglasnost NBS za sticanje vlasništva u ovoj banci – rečeno je “Novostima” u NBS. – Kao što smo i ranije isticali: pitanja vezana za pomenutu akviziciju smatramo preuranjenim. OTP banka je 1. decembra 2017. postala stoprocentni vlasnik Vojvođanske banke Novi Sad, jedne od većih banaka u Srbiji, nakon čega planira i postupak pripajanja te banke, za koji joj je potrebna prethodna saglasnost NBS. Na osnovu navedenog, ne očekuje se da OTP uđe u novu akviziciju, tj. NBS ne očekuje podnošenje zahteva OTP-a za preuzimanje Sosijete ženeral banke.

Sosijete ženeral grupa je, krajem decembra prošle godine, objavila da je potpisala “ugovor o planiranju prodaje Sosijete ženeral banke u Srbiji OTP grupi” i da su procesom prodaje obuhvaćeni i “Sože lizing” i “Sože osiguranje” u Srbiji.

Iz iz Centralne banke Crne Gore nedavno je potrvrđeno da CBCG nije upućen zvaničan zahtjev za spajanje Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica – member of OTP Group i Societe Generale banke Montenegro AD. U intervjuu za nap portal guverner Radoje Žugić kazao je da u vezi sa efektima na bankarski sistem u slučaju da dođe do spajanja ove dvije banke, treba imati u vidu da se potpuna ocjena o poželjnosti koncentracije vrši u formalnom postupku koji je utvrđen zakonom. Tokom ovog postupka pribavljaju se sve relevantne i aktuelne informacije i podaci od značaja za ocjenu po ovom pitanju, na osnovu kojih CBCG donosi odgovarajuću odluku.

“Dakle, ukoliko dobijemo takav zahtjev razmotrićemo sve relevantne činjenice, kao i efekte takve transakcije i donijeti odluku koja neće, ni u kom slučaju, ugroziti ili oslabiti stabilnost finansijskog sistema Crne Gore”, kazao je Žugić u oktobru prošle godine.

Prije nekoliko dana, mediji su prenijeli da OTP grupa, u okviru koje posluje Crnogorska komercijalna banka, traži adekvatan model za preuzimanje Societe Generale banke u Crnoj Gori i Makedoniji. Priču je dodatno aktuelizovalo nedavno preuzimanje produžnice Societe grupe u Moldaviji od strane OTP-a, ali za razliku od Makedonije u Crnoj Gori se vrlo lako može desiti da Centralna banka ne odobri ovu kupovinu. Kako sada stvari stoje, neće se dugo čekati na ponudu OTP-a i za kupovinu banaka Societe grupe ove dvije zemlje.

Međutim, za razliku od Makedonije u Crnoj Gori bi se mogao desiti da Centralna banka Crne Gore ne odobri ovu kupovinu. Razlog je očigledan. Spajanjam CKB i Societe Generale Montenegro, jedna banka bi imala potpunu dominaciju i monopol na crnogorskom bankarskom tržištu.

Check Also

Ulcinj dobija turistički kompleks sa pet zvjezdica nadomak Valdanosa (video)

Ulcinj će dobiti turistički kompleks sa pet zvjezdica na brdu Mavrijan nadomak Valdanosa, čiji kapaciteti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *