Evo koji tip djeteta će ostvarivati najveću zaradu kao odrasla osoba

Dodajte komentar

Ako biste morali da predvidite tip učenika šestog razreda koji će ostvarivati najveću zaradu kao odrasla osoba, koje bi to dijete bilo? Bi li to bila djeca koja vole da uče, stidljiva djeca koja svima ugađaju ili mali sportisti?

Koju god grupu odabrali ne bi bili biste u pravu.

Prema 40-godišnjem istraživanju objavljenom u časopisu „Developmental Psychology“, djeca koja su prkosna i krše pravila bila bi vaš najbolji izbor. Iznenađujuće, zar ne?

Istraživanje dvanaestogodišnjaka koji pohađaju šesti razred osnovne škole započelo je 1968. godine, a pratio se uticaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja.

Potom su te iste učenike posmatrali sljedećih 40 godina, kako bi došli do zaključka. Nije bilo iznenađujuće da su djeca koju su profesori opisali kao „vrijedne“ većinom imala prestižne poslove. No ipak, oni nisu bili ti koji su i zarađivali najviše.

Najveće prihode imala su „nestašna“ djeca, odnosno djeca koja su kršila pravila i suprotstavljala se roditeljskom autoritetu.

Prema autorima istraživanja, jedan od razloga zbog kojeg su 12-godišnjaci koji su bili skloni kršenju pravila zarađivali više kao odrasle osobe je taj što se nisu bojali da pregovaraju za višu platu ili povišicu. Kao još jedan od razloga navode i to što su takva djeca više cijenila konkurenciju, odnosno nisu brinuli toliko o napretku drugih koliko o svom ličnom napretku.

Većinom djeca sklona kršenju pravila imaju veću šansu da budu preduzetnici, inovatori i milioneri.

Ako odgajate jedno pomalo prkosno dijete, pronađite utjehu u spoznaji da njegovo kršenje pravila zapravo može biti prednost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *