EU prihvatila rješenje za sporni njemačko-ruski gasovod

Predstavnici većine zemalja Evropske unije prihvatili su kompromisno rješenje za izmijenjenu evropsku regulativu o gasovodima koje neće ugroziti rusko-njemački projekt “Sjeverni tok 2”, izjavili su u petak za dpa evropski diplomatski izvori.

Tema sastanka predstavnika zemalja članica bile su izmjene evropske direktive o gasu koje bi Evropskoj komisiji osigurale veći uticaj na regulativu gasovoda, uključujući i “Sjeverni tok 2”.

Taj gasovod dužine gotovo 1.200 kilometara trebao bi dopremati ruski plin u Njemačku kroz Baltičko more.

Francuska je u četvrtak neočekivano utrla put kompromisu, podržavši izmijenjenu verziju predloga, koji je izradila zajedno s Njemačkom.

Primjena regulative

Suština predloga je da bi pravo na primjenu evropske regulative, odnosno na moguće izuzeće imala zemlja EU-a na čijoj je teritoriji, odnosno u čijim je teritorijalnim vodama prva interkonekcijska tačka gasovoda – u slučaju “Sjevernog toka 2” Njemačka.

Prethodni je predlog predviđao to pravo za zemlje članice EU-a kroz čiju teritoriju, odnosno teritorijalno more kroz koje gasovod prolazi.

Kompromis je podržalo 27 od 28 zemalja EU-a – protiv je bila samo Bugarska, izjavio je za njemačku novinsku agenciju dpa neimenovani francuski zvaničnik.

(Agencije)

Check Also

Mogu li domaći gosti ublažiti štetu: U Crnu Goru preko 90 posto turista dolazi iz inostranstva

Iako bi početak jula trebao biti i početak najposjećenijeg perioda turističke sezone, skoro polovina izdavalaca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *