Države u 2018. kupile 74% više zlata nego prethodne godine

Dodajte komentar

Potražnja centralnih banaka za zlatom porasla je u prošloj godini na najviši nivo od 1971. godine, objavio je portal Svjetskog veće zlata.

Centralne banke tokom 2018. kupile su 651 tonu zlata, što je povećanje kupovine u odnosu na 2017. za 74 odsto.

Na taj način centalne banke su osigurale oko 34 hiljade tona trenutnih rezervi zlata, što predstavlja najviši nivo osiguranja u posljednjih 48 godina.

“Kupovina zlata pomoći će bankama da diverzificiraju svoju deviznu imovinu u vrijeme političke nestabilnosti i signaliziraju rastuće povjerenje u vrednost zlata” navodi se u analizi Bloomberg.

Političkim rizicima neki analitičari, razmatrajući razloge povećane potražnje za zlatom, dodaju i strah od izbijanja nove svetske privredne i finansijske krize.

Svjetsko vijeće zlata navodi da su iskazane potrebe centralnih banaka za zlatom u 2018. bile 4.345 tona, uz povećanje od 186 tona u odnosu na pretprošlu godinu. Najveći dio svjetskih rezervi zlata drže američke Federalne rezerve.

Najaktivnije na tržištu prošle godine bile su ruska i turska centralna banka koje su kupile 273 tone, odnosno 51 tonu zlata. Ponašanje ruske centralne banke povezuje se s planom te institucije da dodatno smanji izloženost prema dolaru kako bi se amortizovale sankcije koje su SAD i evropski saveznici uveli Moskvi.

Cijena zlata na svjetskom tržištu porasla je u posljednja tri mjeseca devet odsto na trenutnih 1.321 dolara za uncu. Procjenjuje se da su centralne banke prošle godine za povećanje rezervi zlata potrošile 22 milijarde i 700 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *