OTP traži model za preuzimanje Societe Generale banke u Crnoj Gori

Mađarska OTP grupa, u okviru koje posluje Crnogorska komercijalna banka, traži adekvatan model za preuzimanje Societe Generale banke u Crnoj Gori i Makedoniji. Priču je dodatno aktuelizovalo nedavno preuzimanje produžnice Societe grupe u Moldaviji od strane OTP-a, ali za razliku od Makedonije u Crnoj Gori se vrlo lako može desiti da Centralna banka ne odobri ovu kupovinu.

U okviru francuske grupe u Istočnoj Evropi, ostale su još samo banke u Crnoj Gori i Makedoniji, dok su već prodate banke u Hrvatskoj, Albaniji, Bugarskoj i Srbiji, saznaje portal Standard iz više izvora.

Kako sada stvari stoje, neće se dugo čekati na ponudu OTP-a i za kupovinu banaka Societe grupe u Crnoj Gori i Makedoniji.

Međutim, za razliku od Makedonije u Crnoj Gori bi se mogao desiti da Centralna banka Crne Gore ne odobri ovu kupovinu. Razlog je očigledan. Spajanjam CKB i Societe Generale Montenegro, jedna banka bi imala potpunu dominaciju i monopol na crnogorskom bankarskom tržištu.

Centralna banka nije još zauzela jasan stav, jer još nije stigla ni zvanična ponuda OTP-a, ali su naglasili da će sprovesti analize koje će dati jasne odgovore na to pitanje.

“Naše analize treba da odgovore na pitanje da li bi ta koncentracija na tržištu bila poželjna ili ne”, rekao je ranije guverner Centralne banke Radoje Žugić.

Ukoliko se Societe Generale Montenegro banka povuče sa crnogorskog tržišta, vlasnici štednje, koja iznosi oko 350 miliona eura, nemaju razloga za brigu, saopštio je iz Fonda za zaštitu depozita.

Societe Generale Montenegro banka ušla je na crnogorsko tržište 2005. godine, kupujući tadašnju Podgoričku banku.

Banka je osvojila nekoliko međunarodnih i nacionalnih nagrada i priznanja, među kojima su tri proglašenja časopisa The Banker, u izdanju Financial Times Group-e u Londonu, za Banku godine u Crnoj Gori, 2012, 2014, 2015. i 2017.godine, kao i tri Euromoney nagrade za izuzetnost 2012, 2015, 2016. i 2018. godine koju dodjeljuje ugledni finansijski magazin Euromoney. Uprava Agencije za izbor najboljeg menadžera i kompanije BiH, jugoistočne i srednje Europe proglasila je Societe Generale banku Montenegro, u julu 2013. godine, za najuspješniju banku u regiji.

Nagradu za filantropiju ISKRA, koju dodjeljuje Fond za aktivno građanstvo, Banka je dobila tri puta: 2011. godine, za doprinos inkluzivnom obrazovanju, 2012. za doprinos na nacionalnom nivou i 2015. godine za korporativnu filantropiju. U 2015. godini, dobila je i glavnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje od Privredne komore Crne Gore, kao i od Unije poslodavaca Crne Gore u 2016. i 2017. godini.

Check Also

Turizam ne smije više da bude jedini oslonac razvoja

Ne samo turistička privreda već kompletna crnogorska ekonomija se, aktuelnim rječnikom, mora hitno staviti na …

One comment

  1. Zugic kao los policajac, ostali dobri, pa koga zapadne %

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *