Wall Street pao drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su cijene dionica pale drugi dan zaredom zbog smanjenja procjena rasta evropskih ekonomija i zabrinutosti ulagača u vezi s trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 220 bodova ili 0,87 posto, na 25.169 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,94 posto, na 2.706 bodova, a Nasdaq indeks 1,18 posto, na 7.288 bodova.

Smanjene procjene rasta EU-a

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili pod pritiskom jer je Evropska komisija smanjila procjene rasta gospodarstva Evropske unije, među ostalim, zbog trgovinskih tenzija u svijetu.

Tako je Komisija smanjila procjenu rasta ekonomije EU-a u ovoj godini na 1,5 posto, s prethodnih 1,9 posto, pri čemu je smanjila procjene rasta Njemačke i Italije.

”Zbog toga su ponovno oživjela strahovanja od usporavanja rasta globalne ekonomije. Uz to, ulagači su zabrinuti oko trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine”, kaže Veronica Willis, analitičarka u Wells Fargo Investment Institute.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,11 posto, na 7.093 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,67 posto, na 11.022 boda, a pariški CAC 1,84 posto, na 4.985 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *