Volkswagenova kocka vijeka: Investicija od 80 milijardi u električne automobile

Ukoliko Volkswagen realizuje svoj ambiciozni plan da postane golobalni lider u proizvodnji električnih automobila (EV), biće to zahvaljujući radikalnoj i rizičnoj opkladi nastaloj iz najveće prevare u istoriji, navodi se u analizi agencije Reuters.

Nemački gigant je stavio na kocku svoju budućnost ulaganjem 80 milijardi eura da bi masovnu proizvodnju električnih vozila učinio profitabilnom, što ni jedan drugi proizvođač nije učinio ni približno.

Električni planovi glavnih proizvođača do sada su imali jedan glavni cilj – zaštitu profita prikupljenog masovnom prodajom konvencionalnih automobila dodavanjem vozila sa nultom emisijom štetnih gasova u svoju flotu kako bi se ispunili ekološki propisi.

Kupci su u međuvremenu uglavnom izbjegavali električna vozila jer su preskupa, mogu biti nepogodni za punjenje i zbog slabe autonomije.

Najveća promjena strategije u 80 godina postojanja VW ima svoje korijene na kriznom sastanku održanom tokom vikenda u gostionici Rothehof u Volfsburgu 10. oktobra 2015.

Na sastanku koji je vodio tadašnji šef VW brenda Herbert Dies, devet glavnih menadžera okupilo se u subotu popodne kako bi razgovarali o budućnosti, nakon što su regulatori razotkrili varanje u testovima emisije štetnihgasova, skandal koji je kompaniju skoro 30 milijardi eura kazni i ukaljala njeno ime.

“Bila je to intenzivna diskusija, kao i spoznaja da bi ovo mogla biti prilika, ako skočimo dovoljno udalj”, rekao je Jirgen Stakman, član uprave VW brenda za prodaju

“To je bila početna sesija planiranja da se uradi više od igre s električnim automobilima. Pitali smo se koja je naša vizija za budućnost brenda? Sve što vidite danas je povezano sa ovim”.

Samo tri dana nakon Rothehof sastanka Upravnog odbora VW, kompanija je najavila planove za razvoj platforme za električna vozila, pod kodnim nazivom MEB, čime se otvara put za masovnu proizvodnju pristupačnog električnog automobila.

Planirano je da se godišnja proizvodnja električnih automobila podigne sa 40.000 u 2018. godini, na 3.000.000 do 2025.

Pošto regulatori i zakonodavci, a ne kupci, diktiraju koja vrsta vozila mogu izaći na put, analitičari u kompaniji Deloitte kažu da bi industrija mogla da proizvede 14 miliona električnih automobila za koje ne postoji potražnja potrošača.

To je ujedno i opklada na sve ili ništa na duži period.

VV, čiji će ID električni automobil stići u salone 2020. godine, postavio je rok za okončanje masovne proizvodnje SUS motora. Finalna generacija benzinskih i dizel motora će biti razvijana do 2026.

Analitičar Arnt Elinghorst smatra da bi klaženje na EV moglo biti rizično jer kupci ne žele da posjeduju automobile zavisne od objektima za punjenje.

“Šta ako ljudi još nisu spremni da posjeduju EV? Da li će usvajanje EV biti isto u SAD, Evropi i Kini?”, pita se Elinghorst.

Međutim, on dodaje da su propisi EU i Kine o emisiji štetnih gasova učinili da usvajanje električnih vozila postane neizbježno što je ponudilo “pozitivnu rizičnu nagradu industriji u razvoju.

 

Check Also

Kako se treba obući u zavisnosti od toga u kojoj ste fazi karijere

Ono što nosimo na poslu zaista može da napravi razliku, čak i u današnje vrijeme …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *