U napuštenom kamenolomu otvoren hotel ispod površine tla (foto, video)

Hotel Shimao Wonderland iz čuvenog lanca InterContinental impresivan je objekat u Kini koji se nastavlja na nekadašnji majdan kamena dubok 88 metara.

Dizajnerski studio Jade + QA, s kancelarijama u Londonu i Šangaju, potpisuje nesvakidašnji projekat hotela sa 337 soba organizovanih kroz 16 spratova koji se spuštaju ispod nivoa zemlje.

Celokupna čelična konstrukcija ankerovana je u stijenu u okviru nekadašnjeg kamenoloma dubokog 88 metara tako da je hotel jednom stranom zatvoren, otvorena strana mu je organizovana tako da samo dva sprata izlaze van nivoa zemlje, dok se dva najniža spuštaju ispod nivoa vode. Tako je nastao prvi „zemljoder„, koji za razliku od nebodera ne dere nebo već zemlju.

Arhitekta Martin Jochman je sa ovim koncept hotela u kamenolomu osvojio konkurs još 2006. godine dok je radio za biro Atkins. Kasnije je osnovao studio Jade + KA, gdje je nastavio projekat. „Koncept zgrade je bio inspirisan samim kamenolomom, njegovim prirodnim okruženjem, ali i principima jin-janga“, rekao je Jochman za portal Dezeen.

Fasada kao vodopad

Objektom ovalne forme dominira centralna struktura koja svojim izgledom fasade podsjeća na vodopad. Krov cjelokupnog hotela uređen je u kombinaciji zelenih vrtova, krovnih terasa i šetališta.

14 spratova ispod površine zemlje

Javne zone hotela organizovane su ispod i iznad glavnih nivoa na kojima su sobe. Na dve etaže iznad nivoa zemlje nalazi se recepcija, restoran i konferencijske prostorije.

Bazen, kao i ostatak konferencijskih prostorija smješteni su na obali jezera, što je 14 spratova ispod površine zemlje.

Na dva najniža sprata, koja su ispod nivoa vode, su restoran i nekoliko apartmana koji imaju pogled na podvodni akvarijum.

Ovakav projekat, koji je imao mnogobrojne strukturalne izazove, zahtevao je godine rada, pa je 12 godina utrošeno na njegovo projektovanje i izvođenje.

Požari, poplave i seizmika

„Najveći izazov je, po mom mišljenju, bio zadovoljiti seizmičke i strukturalne kodove kod ovako neviđenog tipa objekta gdje je njegova visoka struktura fiksirana na dva kraja.“  rekao je arhitekta Jochman.

Najveći izazov u projektovanju bili su evakuacija u slučaju požara, odbrana od poplava kao i od obrušavanja stene. Svi ovi elementi su uspešno prošli proračune.

Gradnja.rs

Check Also

Ulcinj dobija turistički kompleks sa pet zvjezdica nadomak Valdanosa (video)

Ulcinj će dobiti turistički kompleks sa pet zvjezdica na brdu Mavrijan nadomak Valdanosa, čiji kapaciteti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *