Knežević i Đurđić osumnjičeni da su oštetili Atlas banku za 15 miliona eura

Duško Knežević i Đorđe Đurđić osumnjičeni su da su oštetili Atlas banku za 15 miliona eura i protiv njih je podnijeta još jedna krivična prijava Specijalnom državnom tužilaštvu.

“Službenici Uprave policije – Specijalnog policijskog odjeljenja su juče, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, podnijeli krivičnu prijavu protiv Đ.Đ. (38) iz Podgorice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i protiv D.K. (59) iz Podgorice zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja”, stoji u saopštenju Uprave policije.

Đurđić je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio kao odgovorno lice – glavni izvršni direktor u Atlas banci, zloupotrebom svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist D.K, a na štetu imovine banke.

“Đ.Đ. je, sumnja se, na zahtjev D.K, povezanog lica koje kontroliše banku kao većinski akcionar, suprotno Zakonu o bankama, procedurama Banke, bez odluke Odbora direktora i bez obezbjeđenja i provjere boniteta nalogodavca, 20.05.2015. godine izdao i potpisao Garanciju za plaćanje kojom „Atlas banka“ AD Podgorica garantuje da će kompaniji „Kaspia Property Holdings Limited”, ili bilo kom opunomoćeniku ili nominovanom zastupniku ove kompanije, platiti zahtijevanu sumu, najviše do iznosa od 12.500.000 eura, sa rokom važenja do 01.08.2015. godine. Kao takvu D.K. je tu garanciju, kako se sumnja, kao sredstvo obezbjeđenja plaćanja predao preduzeću „Kaspia Property Holdings Limited”. Navedenu garanciju preduzeće „Kaspia Property Holdings Limited” je u redovnom postupku pokušala da naplati od „Atlas banke” AD Podgorica u čemu nije uspjela, već je ta garancija 12.07.2018. godine, nakon postupaka pred nadležnim sudovima, naplaćena sa pripadajućim kamatama i drugim troškovima u ukupnom iznosu od 15.205.504,60 eura na štetu „Atlas banke”AD Podgorica”, saopšteno je iz policije.

Check Also

Otvoren Hipermarket Voli u Danilovgradu

Kompanija Voli je danas otvorila novi tržni centar, svoj prvi maloprodajni objekat u danilovgradskoj opštini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *