BiH zabranila provjeru diploma državnih službenika

Dodajte komentar

Državni službenici u Bosni i Hercegovini od sada su „zaštićeni“ od provjere njihovih diploma, jer tamošnje vlasti smatraju da se tim činom zadire u lične podatke zaposlenih.

Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine je, nakon što je primila mišljenje u vezi s provjerom diploma svih zaposlenih u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH, donijela odluku da nadležne službe neće moći da provjeravaju diplome državnih službenika, jer se tako narušava pravna sigurnost, piše Klix.

Naime, u odgovoru Parlamentarnoj skupštini Agencija je navela da je osnovni cilj Zakona o zaštiti ličnih podataka da se svim osobama, bez obzira na njihovo državljanstvo ili prebivalište, obezbijedi zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na privatnost u pogledu obrade ličnih podataka koji se na njih odnose.

Drugim riječima, vlasti BiH smatraju da je provjera valjanosti diploma zadiranje u lične podatke zaposlenih. Iz Agencije takođe smatraju da se na ovaj način narušava ljudsko dostojanstvo zaposlenih jer se svi zaposleni stavljaju pod sumnju.

„Mišljenja smo da je dovođenje pod sumnju svih javnih isprava na ovakav način štetno i za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost“, stoji u odgovoru Agencije.

U policijskoj akciji u BiH, čiji je cilj bio razbijanje mreže falsifikatora diploma, na teritoriji više gradova je uhapšeno devet osoba. Iz Tužilaštva su objavili da je policijska racija rezultat višemjesečne istrage.

Policija je zaplijenila više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diplome o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druge dokumente za koje se sumnja da su falsifikovani.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *