Banka Engleske: Šanse da ekonomija VB sklizne u recesiju su 25%

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Velike Britanije Mark Karni izjavio je da bi ublažavanje neizvjesnosti oko Bregzita moglo znatno da ojača britansku ekonomiju.

Na konferenciji za novinare posle odluke Banke Engleske da zadrži referentnu kamatnu stopu na 0,75 odsto, Karni je rekao da bi rast britanske ekonomije u naredne tri godine mogao da bude povećan za oko 0,5 odsto ako neizvjesnosti oko Bregzita budu razrešene prije nego što se predviđa u posljednjim projekcijama.

U tromjesečnim predviđanjima, zasnovanim na pretpostavci da će Velika Britanija glatko preći na novi trgovinski odnos sa EU, Banka Engleske je smanjila prognozu rasta britanske ekonomije za 2019. godinu usled nesigurnosti oko Bregzita i usporavanja svjetske ekonomije.

Banka je smanjila prognozu rasta sa 1,7 odsto, koliko je prognozirala prije tri mjeseca, na 1,2 odsto, što bi bila najniža stopa u deset godina.

Čak i u tom scenariju glatkog prilagođavanja, britanska centralna banka smatra da postoji 25 odsto šanse da ekonomija Velike Britanije sklizne u recesiju ove godine.

Iako su mnoge kompanije ubrzale pripreme za mogućnost da Velika Britanija izađe iz EU 29. marta bez dogovora, Karni je kazao da ekonomija kao celina “još nije pripremljena za Bregzit bez dogovora”.

Pošto je Banka Engleske smanjila prognozu rasta na 1,2 odsto, britanska funta je oslabila i pala na najniži nivo u posljednje tri nedjelje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *