WALL STREET: Indeksi blago pali nakon tri dana rasta

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 21 bod ili 0,08 posto, na 25.390 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 posto, na 2.731 bod, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 7.375 bodova.

Najviše je juče pao, 1,5 posto, S&P indeks komunikacijskog sektora, što je posljedica oštrog pada cijena dionica nekoliko proizvođača videoigara nakon što je jedan od njih, Electronic Arts, objavio slabije procjene rasta prihoda u tekućoj godini nego što su analitičari očekivali.

Još je nekoliko kompanija razočaralo ulagače svojim rezultatima u proteklom tromjesečju, no ukupna slika puno je bolja.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile rezultate, njih oko 71 posto svojim je zaradama u posljednjem tromjesečju nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjem nivou u tom tromjesečju iznositi više od 15 posto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 posto.

„Tržište se osjeća pomalo iscrpljeno nakon snažnog rasta cijena dionica u januaru i početkom februara. Ulagači čekaju neki novi pokretač tržišta”, kaže Nathan Thooft, direktor u tvrtki Manulife Asset Management.

Nakon oštrog pada krajem prošle godine, Wall Street se posljednjih nedjelja oporavlja, pa su od početka ove godine S&P 500 i Dow Jones indeks porasli oko 9, a Nasdaq indeks oko 11 posto.

Oporavak tržišta ponajviše se zahvaljuje porukama američke centralne banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamata i optimizmu ulagača u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 posto, na 7.173 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,38 posto, na 11.324 boda, a pariški CAC 0,08 posto, na 5.079 bodova.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *