Nafta ispod 62 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 62 dolara, zakočene rastom američkih zaliha koje su neutralizovale strahovanja od smanjenog snabdjevanja iz Venecuele.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,94 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 13 centi nižoj cijeni, od 53,53 dolara.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici 2,5 miliona barela.

“Cijene pritiska činjenica da su američke zalihe sirove nafte i benzina porasle snažnije nego što se očekivalo, kako je izvijestio API nakon zatvaranja tržišta”, rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Podršku cijenama pruža smanjenje ponude Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera, uključujući Rusiju. Na to se nadovezalo smanjenje snabdjevanja iz Venecuele zbog američkih sankcija državnoj naftnoj kompaniji, koje bi moglo prouzrokovati značajniji uzlet cijena nafte u predstojećem periodu.

“Cijene još nijesu značajnije reagovale”, upozorio je Fritsch.

Prema Reutersovoj anketi, snabdjevanje je već smanjeno tri četvrtine zacrtanog obima.

Ukoliko se budu pridržavali dogovora i nastavili smanjivati proizvodnju do kraja godine, ponuda i potražnja mogle bi se izjednačiti, u odnosu na aktuelni značajni višak na strani ponude, napisao je u izvještaju Jean-Pierre Durante iz Pictet Wealth Managementa.

U odvojenom izvještaju OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 62,07 dolara, što znači da je pala 25 centi u odnosu na prethodni radni dan.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *