Moskva i Teheran pokrenuli talas trgovine u vlastitim valutama, ne u dolarima

Dodajte komentar

Moskva i Teheran su se okrenuli od bilateralne trgovine u dolarima i koriste rublju i rial za plaćanje, otkrio je ruski ambasador.

Levan Džagarijan je dodao da bankarske strukture u obije zemlje imaju potencijal da se nose sa ovim “teškim” zadatkom.

Uprkos naporima evropskih zemalja da nastave da trguju sa Islamskom Republikom nakon što su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma, njihovi napori još ne rješavaju u potpunosti interese Teherana, smatra Džagarijan.

Diplomata je rekao da sistem plaćanja koji su nedavno napravile Francuska, Njemačka i Velika Britanija, kako bi olakšale trgovinu sa Iranom postavlja “više pitanja nego što odgovara”, tvrdeći da to ne mijenja stanje stvari u Teheranu.

On je objasnio da Instrument za podršku trgovinskim razmjenama (INSTEKS) pokriva samo stavke koje nisu na crnoj listi SAD, ali se ne odnosi na vitalne sektore trgovine za Iran.

“Nafta je najvažniji sektor za Iran. Veliko je pitanje da li Evropa može da dozvoli odgovarajući obim izvoza nafte i priliv prihoda u iranski budžet”, izjavio je Džagarijan.

“Zemlje EU treba da pokažu da mogu da sprovode nezavisnu spoljnu politiku bez straha od bilo kakvih upozorenja od strane partnera u inostranstvu”, napominje diplomata.

Rusija, zajedno sa nekoliko drugih zemalja, uključujući Indiju, Kinu i Tursku, ubrzava napore za borbu protiv dominacije američke valute u globalnoj trgovini, usred rastućih tenzija sa Vašingtonom. Prošle godine, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je države članice Evroazijske ekonomske unije (EEU) da stvore zajednički platni sistem bez dolara za “jačanje ekonomske suverenosti”. Blok, koji čine Rusija, Kazahstan, Belorusija, Kirgistan i Jermenija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa više partnera širom svijeta, uključujući Iran i Kinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *