Koncesioni akt za aerodrome nije spreman za Vladu

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Dokument o davanju aerodroma u Podgorici i Tivtu u zakup, danas nije bio na dnevnom redu sjednice Vlade jer je preostalo da se definišu još neki tehnički detalji, rečeno je CdM-u u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

“U pitanju je ozbiljan dokument koji zahtijeva pazljivo čitanje, razmatranje i donošenje odluke. Sugestije i komentari članova Vlade su neophodni i očekivani kako bi koncipirali kvalitetan materijal. Samo su ostale manje konsultacije oko nekih detalja. Nema ni jedne suštinske prepreke, niti razloga za odlaganje, osim nekih tehničkih detalja i konsultacija”, saopšteno je CdM-u iz resora Osmana Nurkovića.

Kako je definisano koncesionim aktom, od budućeg koncesionara očekuje se jednokratna avansna uplata od najmanje 100 miliona eura. Ukupne očekivane investicije tokom trajanja koncesija za oba aerodroma iznose oko 200 miliona eura, s tim što se očekuje da najmanje 80 miliona eura investicija bude realizovano u prve tri godine.

Važno je istaći da dokument precizira da će svi zaposleni u preduzeću Aerodromi Crne Gore, u skladu sa uslovima iz postojećeg Kolektivnog ugovora, biti zadržani i koncesionar neće imati pravo otpuštanja tokom prvih pet godina.

Ministarstvo je sprovelo javnu raspravu o ovom strateškom dokumentu. Inače, crnogorska Vlada je jedina u regionu koja je sprovela javnu raspravu zbog, kako su naveli, transparentnosti procesa i uvažavanja argumentovanih sugestija predstavnika civilnog sektora, ali i političkih partija.

Da podsjetimo, Vladina Komsija za ekonomska pitanja (KEP) vratila je ranije na doradu dokumentaciju koju je Ministarstvo saobraćaja pripremilo za davanje u zakup aerodroma u Tivtu i Podgorici.

Socijaldemokrate, koje su dio vladajuće koalicije, u više navrata imale su niz sugestija kada je riječ o ovom dokumentu.

“Od samog početka priče oko modela daljeg razvoja Aerodroma Crne Gore ponašamo se vrlo odgovorno, ukazujući konkretnim sugestijama na nedostatnost ponudjenih koncesionih dokumenata. Takav odnos je odraz ozbiljnog i politički zrelog promišljanja kada su u pitanju strateški resursi Crne Gore. Svakako da nam je i satisfakcija činjenica da sve veći dio javnosti, uključujući i koalicione partnere uvidio osnovanost nasih argumenata. Kao što smo nebrojano puta isticali, naš cilj je da definisemo onaj model daljeg razvoja koji ce gradjanima Crne Gore donijeti najvecu drustveno-ekonomsku korist”, kazali su u partiji Ivana Brajovića za CdM.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *