Wall Street: Poslovni rezultati kompanija podržavaju indekse

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer je većina američkih kompanija izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što su analitičari očekivali.

Dow Jones ojačao je 172 boda ili 0,65 posto, na 25.411 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 2.737 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 7.402 boda.

Rast tih indeksa ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih kompanija u četvrtom tromjesečju prošle godine.

Među ostalim, juče su iz tog razloga cijene dionica dvije modne kompanije Ralph Lauren i Estee Lauder skočile više od 10 posto.

Veće prihode i dobit ostvario je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju i Alphabet, no zbog snažnog rasta troškova poslovanja, cijena dionice te krovne kompanije Googlea ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

„Poslovni rezultati kompanija i dalje podržavaju tržište. Zarade u četvrtom tromjesečju lani prilično su snažne”, kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,04 posto, na 7.177 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,71 posto, na 11.367 bodova, a pariški CAC 1,66 posto, na 5.083 boda.

Check Also

Vlada Srbije do kraja nedjelje zvanično prihvata ponudu za Komercijalnu banku?

Zvanična odluka o prihvatanju ponude NLB banke za kupovinu Komercijalne banke, trebalo bi da bude …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *