Veći gubici neće poskupiti struju

Dodajte komentar

Gubici na prenosnoj mreži, zbog većeg tranzita struje uslovljenog puštanjem u rad podmorskog kabla, biće uvećani za 50 sa sadašnjih 130 gigavat-sati i neće predstavljati dodatni teret za kupce električne energije, kazali su Dnevnim novinama u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES).

Gubici u prenosnom sistemu, kako su objasnili odnose se isključivo na tehničke gubitke usljed proticanja struje kroz provodnike i transformatore.

“Prema važećoj metodologiji troškovi nabavke gubitaka, koji su posljedica tranzita, nadoknađuju se iz ITC mehanizma, tačnije kompenzacijom između operatora prenosnih sistema, a ne iz tarife za prenos koju plaćaju crnogorski korisnici. Nivo tehničkih gubitaka u prenosnoj mreži je na nivou prosjeka u evropskim prenosnim mrežama”, naveli su u CGES-u.

Energetskim bilansom za ovu godinu planirano je ukupno 180 gigavat-sati gubitaka na prenosnoj mreži, što je značajno više nego prethodne dvije godine. Uzrok tome je povećan tranzit struje zbog puštanja u rad podmorskog kabla, koje se očekuje tokom ove godine. Gubici na prenosnoj mreži biće najveći u avgustu i decembru, kada će iznositi po 21 gigavat-sat.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *