Ulcinjska rivijera imaće trošak od oko 700.000 eura

Dodajte komentar

HTP Ulcinjska rivijera prema dvije pravosnažne presude moraće da isplati oko 14,3 hiljade eura plus sudske troškove i kamate nesaglasnim akcionarkama Vesni Vujošević (3.114 eura) i Jeleni Bulajić (11.124,5 eura) koje su u aprilu 2017. godine na skupštini akcionara glasale protiv davanja dijela imovine tog državnog preduzeća konzorcijumu Karisma.

Privredni sud je, po istom osnovu, presudio u korist fonda Trend koji od Ulcinjske rivijere potražuje 677.813,3 eura, što znači da će po pravosnažnosti i ove presude, ulcinjska firma ukupno morati da isplati najmanje oko 700 hiljada eura.

Berzanska cijena dionica Ulcinjske rivijere koja se računala u obračun za isplatu vlasničkog udjela iznosila je 10,485 eura na dan održavanja skupštine akcionara. Prema toj cijeni Vujoševićevoj treba da se isplati vrijednost 297 akcija, Bulajićevoj 1063 akcije, a Trend 64.646 akcija.

Članom 32.a Zakona o privrednim društvima je predviđeno da akcionar može tražiti od društva „da mu otkupi akcije po prosječnoj tržišnoj vrijednosti koje su akcije imale na dan donošenja skupštinske odluke, ako je glasao protiv“.

Vlada i Ulcinjska rivijera su u septembru 2017. godine, daleko od očiju javnosti i akcionara, potpisali sa Karismom ugovor o dugoročnom zakupu hotela Olimpik i Belvi.

Manjinski akcionari Ulcinjske rivijere u drugoj parnici tražili su poništenje ugovora sa Karismom, ali su taj postupak pravosnažno izgubili, tako da im ostaje samo osnov za isplatu vlasničkog uloga. Ako svi nesaglasni akcionari dobiju sudske sporove, kompanija će ukupno morati po osnovu vlasništva da im isplati oko 2,5 miliona eura. Vlada premijera Duška Markovića je sa Karismom potpisala i tajni sporazum o preuzimanju zaposlenih kojim se obavezala da otpremnine za one radnike koji su proglašeni tehnološkim viškom prebaci na teret građana, odnosno, da ih isplati iz državnog budžeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *