Neto dobit BP-a u 2018. gotovo utrostručena

British Petroleum izvijestio je u utorak da mu je neto dobit u 2018. gotovo utrostručena zahvaljujući višim cijenama nafte i povoljnim valutnim kursevima.

Neto dobit britanskog energetskog diva porasla je u 2018. na 9,4 milijarde dolara, s 3,4 milijarde u 2017. godini “primarno zbog viših cijena nafte i povoljnih valutnih kurseva”, navode u BP-u.

Cijene nafte porasle su u drugoj polovini 2018. godine zbog straha od tijesnog snabdijevanja, ali su u međuvremenu ponovo naglo pale, prateći oscilacije na finansijskim tržištima.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca BP je ostvaro neto dobit od 766 miliona dolara, u poređenju s 27 miliona dolara u posljednja tri mjeseca godine ranije..

U BP-u navode i trošak od 3,2 milijarde dolara u 2018., povezan s eksplozijom na platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu 2010. godine, koja je poruzročila najgoru ekološku katastrofu u istoriji SAD-a.

U ovoj godini BP očekuje dodatne 2,0 milijarde dolara troškova vezano za tu katastrofu, čime se njihov trošak penje na oko 70 milijardi dolara.

Check Also

Koronavirus iskomplikovao poslovanje KAP-a: Borimo se da i sa ovim izađemo na kraj

Situacija sa novim koronavirusom je veoma iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *