Neto dobit BP-a u 2018. gotovo utrostručena

Dodajte komentar

British Petroleum izvijestio je u utorak da mu je neto dobit u 2018. gotovo utrostručena zahvaljujući višim cijenama nafte i povoljnim valutnim kursevima.

Neto dobit britanskog energetskog diva porasla je u 2018. na 9,4 milijarde dolara, s 3,4 milijarde u 2017. godini “primarno zbog viših cijena nafte i povoljnih valutnih kurseva”, navode u BP-u.

Cijene nafte porasle su u drugoj polovini 2018. godine zbog straha od tijesnog snabdijevanja, ali su u međuvremenu ponovo naglo pale, prateći oscilacije na finansijskim tržištima.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca BP je ostvaro neto dobit od 766 miliona dolara, u poređenju s 27 miliona dolara u posljednja tri mjeseca godine ranije..

U BP-u navode i trošak od 3,2 milijarde dolara u 2018., povezan s eksplozijom na platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu 2010. godine, koja je poruzročila najgoru ekološku katastrofu u istoriji SAD-a.

U ovoj godini BP očekuje dodatne 2,0 milijarde dolara troškova vezano za tu katastrofu, čime se njihov trošak penje na oko 70 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *