Naslovne strane dnevnih novina za 6. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Želimo partnera koji će pokrenuti proizvodnju

Vlada mora pokrenuti pravne radnje i vratiti opremu fabrike vode “Lipovo” u stečajnu masu, kako bi obaveze prema povjeriocima prije svega radnicima i državi bile realizovane, a nakon toga tražićemo dalja rješenja, najavio je juče potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović u Kolašinu.

VEĆI GUBICI NEĆE POSKUPITI STRUJU

Gubici na prenosnoj mreži, zbog većeg tranzita struje uslovljenog puštanjem u rad podmorskog kabla, biće uvećani za 50 sa sadašnjih 130 gigavat-sati i neće predstavljati dodatni teret za kupce električne energije, kazali su Dnevnim novinama u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES). Gubici u prenosnom sistemu, kako su objasnili odnose se isključivo na tehničke gubitke usljed proticanja struje kroz provodnike i transformatore.

Veći promet robe

Stopa prometa u trgovini na malo koji pokazuje vrijednost prodate robe, tokom svih 12 mjeseci 2018. u odnosu na isti period godinu ranije, veća je za 4,6 odsto u tekućim cijenama, odnosno 3,4 odsto u stalnim cijenama. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku – Monstat, samo u decembru promet robe u trgovinama na malo bio je veći je za 5,1 odsto u tekućim cijenama, te 4,6 odsto u stalnim cijenama koje su dobijene usklađivanjem za odgovarajuću robu.

Dan

Žugić da objasni porijeklo imovine

Povodom tvrdnji Radoja Žugića da sa “indignacijom odbacuje da je na njegov zahtjev Duško Knežević omogućio braći Ban i Željku Mihailoviću da kupe Pomorski saobraćaj, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević je kazao da mimo njih niko nije mogao da učestvuje na tenderu. – Žugić kaže da je sve bilo transparentno. Jeste za njega, unaprijed odabrane kupce i njihovog šefa. Žugića sada obuzima indignacija, a tada ga je stimulisala jaka motivacija da me moli da im pomognem da eliminišu Autosaobraćaj kao konkurenta…

Promašili deficit za 362 miliona eura

Program ekonomskih reformi (PER) koji je Vlada na čijem čelu je Duško Marković nedavno usvojila, pokazao je da su procjene Ministarstva finansija (MF) iz prethodnog programa, a koje se tiču 2018,2019. i 2020. godine bile pogrešne. To su u ovogodišnjem PER-u, koji se svake godine krajem januara šalje Evropskoj komisiji, i priznali iz Ministarstva finansija koje vodi Darko Radunović. Prošli program se odnosi na period od 2018-20. godine, a ovaj za 2019. do 2021. godine. Naime, razlika u procjeni deficita u ove tri godine razlikuje se za čak 362 miliona eura. Razlika u procjeni deficita iznosi la je 53,4 miliona za 2018,100 miliona za 2019, a 208,6 miliona za 2020. godinu.

Prije steča prenio imovinu na Atlas

Vlada mora pokrenuti pravne radnje i opremu fabrike “Lipovo vratiti u stečajnu masu, kako bi se realizovale obaveze prema povjeriocima, a to su, prije svega, radnici i država, kazao je ministar poljoprivrede Milutin Simović. On je juče boravio u radnoj posjeti opštini Kolašin i tom prilikom posjetio fabriku vode “Lipovo, koja je u stečaju. Vlasnik fabrike je Atlas grupa, koja godinama nije isplaćivala zarade, poreze i doprinose zaposlenima.

Pobjeda

Čekaju se stranci i procjena imovine IBM

Dok se čeka da stranci, vlasnici depozita u IBM-u u stečaju dođu po svoje garantovane depozite do 50.000 eura, stečajnom upravniku Milanu Rakočeviću ističe rok za procjenu imovine ove banke. Stečaj je uveden 4. januara, a obaveza stečajnog upravnikaje da u roku od 30 dana sastavi izvještaj o finansijskom stanju banke.

Otetu opremu vratiti Lipovu

Vlada će pokrenuti pravnu radnju da vrati opremu fabrike vode ,,Lipovo, vrijednu devet miliona eura, u stečajnu masu, kako bi bili isplaćeni povjerioci, prije svega radnici i država, najavio je ministar poljoprivrede Milutin Simović prilikomjučerašnjeg obilaska fabrike. Ocijenio je da je vlasnik te fabrike Duško Knežević bio loš domaćin, koji je prekinuo proizvodnju, ostao dužan radnicima plate i doprinose za tri godine i “utekao, a imovinu prebacio na Atlas banku uoči stečaja.

Loši krediti 6,9 odsto

Nekvalitetni krediti na kraju prošle godine iznosili su 6,91 odsto i niži su 0,4 odsto u odnosu na kraj novembra, saopštenoje iz Centralne banke. To pokazuje da uvođenje privremene uprave u Atlas i Invest banci Montenegro 7. decembra nije poremetilo opadajući trend NPL, koji je bio prisutan tokom cijele prošle godine navodi se u saopštenju.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *