Juče isteklo 30 dana od uvođenja stečaja u IBM: Čekaju se stranci i procjena imovine

Dodajte komentar

Dok se čeka da stranci, vlasnici depozita u IBM-u u stečaju dođu po svoje garantovane depozite do 50.000 eura, stečajnom upravniku Milanu Rakočeviću ističe rok za procjenu imovine ove banke. Stečaj je uveden 4. januara, a obaveza stečajnog upravnikaje da u roku od 30 dana sastavi izvještaj o finansijskom stanju banke.

Do sada je preko tri banke isplaćeno ukupno 10,5 miliona eura garantovanih depozita za 453 deponenta, što predstavlja 47 odsto ukupne obaveze od 22 miliona eura. Iz Fonda za zaštitu depozita je najavljeno da su isplaćeni rezidenti i da očekuju dolazak većeg broja stranaca deponenata. Vlasnici garantovanih depozita imaju rok od deset godina da podignu svoj ulog.

Imovina

Imovina IBM u stečaju, kako su kazali Pobjedi iz Centralne banke, se sastoji od nepokretnosti, kredita, hartija od vrijednosti i ostalih potraživanja, ali nijesu naveli konkretne detalje.

Nakon donošenja rješenja o otvaranju stečaja, stečajni upravnik sastavlja početni bilans stanja banke u kome će biti naveden iznos pojedinih stavki imovine. Stečajni upravnik će u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost sastaviti izvještaj o finansijskom stanju banke, u kome će detaljno biti navedena sva imovina banke i njena vrijednost objašnjavaju.

Iz CBCG kažu da će imovinu IBMa prodavati stečajni upravnik. Imovina banke koja je ušla u stečajnu masu prodavaće se javnim nadmetanjem. Stečajni upravnik prilikom svake prodaje imovine iz stečajne mase treba da postigne što povoljniju cijenu, radi zaštite povjerilaca banke, osigura ravnopravnost mogućih kupaca, kao i da onemogući bilo koju vrstu diskriminacije prilikom nadmetanja i razmatranja ponuda objasnili su iz CBCG postupak koji slijedi, a koji čekaju deponenti koji imaju preko 50.000 eura na računu, ili ukupno 15 miliona, kako bi se pokušali namiriti. Oni su, međutim, četvrti isplatni red, poslije zaštićenih depozita, CBCG i Fonda za zaštitu depozita.

Iz CBCG su kazali da stečajni upravnik, po prethodno pribavljenoj saglasnosti stečajnog odbora, kao organa Centralne banke u stečajnom postupku, može organizovati prodaju prikupljanjem ponuda ili neposrednom pogodbom.

“Početna cijena za imovinu je ona koju je utvrdio ovlašćeni procjenjivač, ali ta procjena nije obavezujuća kod utvrđivanja minimalne cijene. Stečajni odbor davaće saglasnost na mjesto, vrijeme i cijenu prodaje, uključujući konačno odobrenje prodaje, ukoliko ne bude izvršena javnim nadmetanjem”, pojasnili su iz CBCG.

Stečajna masa

I dok se čeka da se i zvanično saopšti koliko je procijenjena imovina IBM, podsjetimo da je Pobjeda ranije objavila da ova banka ima 6.265 kvadrata objekata i 32.572 kvadrata zemlje. U poslovnim prostorima ima 4.135 kvadrata, stambenim 1.402, a u ostalim objektima 724 kvadrata. Većina zemljišta je u Pljevljima 29.278 kvadrata i 5.024 kvadrata u objektima. U Danilovgradu je 2.025 kvadrata zemljišta i 308 kvadrata objekata, potom na Zabljaku, Plavu… Pod teretom je 287 kvadrata zemlje, 357 kvadrata poslovnog prostora i 116 kvadrata stambenog. Banka je plasirala 18,3 miliona eura kredita za 267 klijenata.

Iz CBCG su podsjetili da se otvaranjem stečaja obrazuje stečajna masa od sve pokretne, nepokretne, materijalne i nematerijalne imovine, svih potraživanja banke, svih ugovornih, intelektualnih i ostalih prava stečenih na osnovu zakona.

“Naplata deponenata koji imaju preko 50.000 eura će zavisiti od obima i uspješnosti prodaje navedene imovine, imajući u vidu da je stečaj uveden jer su obaveze banke bile veće od njene imovine naveli su iz regulatora i objasnili da je stečajni upravnik dužan da obezbijedi imovinu banke, sastavi predračun troškova stečajnog postupka, ažurira poslovne knjige, knjigovodstvenu i drugu dokumentaciju, dostavi Fondu za zaštitu depozita podatke i dokumentaciju za isplatu garantovanih depozita, sačini popis imovine, sastavi početni bilans stečaja, da se stara o ostvarivanju potraživanja banke i da u roku od 30 dana sastavi izvještaj o finansijskom stanju banke”, objasnili su iz CBCG.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *