Dolar na domak dvonedjeljnog rekorda

Dodajte komentar

Kurs dolara na međunarodnim tržištima u srijedu se zadržao nedaleko od dvonedjeljnog rekorda prema korpi drugih značajnijih svjetskih valuta, pri čemu se fokus investitora prebacio na poteze u monetarnoj politici.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnjih svjetskih valuta, jutros je bio u blagom plusu, na 96,13 bodova. Time se zadržao nedaleko najviših nivoa u dvije nedjelje  dok investitori radi daljih smjernica čekaju nove pokazatelje iz američke ekonomije.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1392 dolara, što znači da mu je cijena skliznula za gotovo 0,2 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Na strani većih gubitnika jutros je tako bio australijski dolar, kojem je cijena oštro pala prema američkom nakon što je tamošnja centralna banka signalizirala moguće smanjenje kamata. U jednom je trenutku australijski dolar tako oslabio čak 1,5 posto prema američkom.

Funta je jutros blago oslabila prema dolaru i njome se trgovalo po 1,2930 dolara. U utorak je oslabila gotovo 0,7 posto, pogođena objavom slabih podataka u izvještaju o indeksu menadžera nabavke te pritisnuta daljnjim neizvjesnostima u pregovorima o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *