David Malpass dolazi na čelo Svjetske banke?

Dodajte komentar

Visoki funkcioner američkog ministarstva finansija David Malpass, veliki kritičar Svjetske banke, mogao bi se kandidovati za predsjednika te međunarodne ustanove, kojoj je od njenih početaka na čelu Amerikanac.

“Trampova administracija je juče obavijestila zemlje G7 (Njemačka, Kanada, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija) da je izabrala Davida Malpassa za kandidata SAD-a“, rekao je AFP-u danas dobro obaviješten izvor.

“Bilo bi veliko iznenađenje da Donald Trump u zadnji tren promijeni kandidata”, kazao je.

Ustanova, čija je zadatak da smanji siromaštvo u svijetu, u četvrtak treba službeno da počne postupak predaje kandidatura. Trajaće do 14. marta, a izbor će se znati do sredine aprila.

David Malpass (62), vice sekretar u američkom ministarstvu finansija zadužen za međunarodna pitanja, poznat je po tome što je 2017. u Kongresu kritikovao Svjetsku banku zbog toga što “i dalje posuđuje velike svote novca zemljama” poput Kine, koja je druga svjetska sila po ekonomskoj snazi.

No, Malpass je isto tako u aprilu 2018. dao svoj pristanak za povećanje kapitala banke vrijednog 13 milijardi dolara za finansiranje najsiromašnijih zemalja.

Svjetska banka očekuje od kandidata za nasljednika Jim Yong-kima, Amerikanca južnokorejskog porijekla koji je podnio ostavku pred kraj mandata, solidno iskustvo u upravljanju velikom međunarodnom ustanovom, osjećaj za diplomatiju i nepristranost.

Predsjednik SB-a ima petogodišnji mandat i njegova dužnost nije toliko značajna kao dužnost glavnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Stručnjaci redovno spominju još dva imena: bivše indonezijske ministarke finansija Sri Mulyani Indrawati, glavne direktorice SB-a za operacije i bivšeg nigerijskog ministra finansija Ngozija Okonjo-Iwealea, koji je bio kandidat i 2012.

Ako Bijela kuća potvrdi Malpassa, to će označiti da želi da uvede promjene u rad ustanove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *