Da li je američka ekonomija najdinamičnija na svijetu

Dodajte komentar

U svom izvještaju o stanju nacije, američki predsjednik Donald Tramp se pohvalio s više dostignuća svoje administracije kojima su oboreni razni rekordi u istoriji.

On je recimo rekao da su cijene lijekova u SAD 2018. godine pale više nego tokom bilo koje od posljednjih 46 godina. Ali moramo učiniti više, rekao je on, jer nije fer da Amerikanci plaćaju skuplje lijekove nego drugi.

Njujork tajms, medjutim, podsjeća da lečenje kancera najnovijim lijekovima staje 100.000 dolara godišnje.

Takodje se pohvalio da je američka ekonomija daleko najdinamičnija ekonomija u svijetu.

Kako je to uobičajeno u zapadnim medijima, Njujork tajms ima veliku ekipu koja prati Trampov izvještaj o stanju nacije i svaku tvrdnju promptno provjerava i, najčešće u slučaju Trampa, pobija.

O tvrdnji o dinamičnosti američke ekonomije Njujork tajms je napisao:

„Američka ekonomija je u trećem kvartalu 2018. godine porasla na godišnjem nivou za 3,5% što su najsvježiji dostupni podaci. Rast u Letoniji i Poljskoj je gotovo dvostruko veći. Isto važi za Kinu i Indiju. Čak je i uzdrmana grčka ekonomija imala veći rast“.

Tramp je naročito oduševljen aplauz dobio kad je počeo da iznosi istorijske podatke o zastupljenosti žena – u kongresu ih ima više nego ikad u istoriji. Predstavnice Demokratske stranke su i ovom prilikom bile obučene u bijelo, sa odredjenom porukom protiv diskriminacije žena, ali prva dama Amerike Melanija Tramp im se ovog puta nije pridružila – bila je obučena u crno.

Tramp je, kako se i očekivalo, posvetio značajan dio govora dokazivanju o bezbjednosnim rizicima američke južne granice, pa je o svojoj omiljenoj temi – fizičkoj barijeri ili zidu, rekao: „Ja ću ga izgraditi!“.

U svom je govoru bio mnogo pomirljiviji prema demokratama, a u govoru je najviše insistirao na ponosu, veličini i vodećoj poziciji Amerike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *