Visoki troškovi i niže cijene oglašavanja Alphabeta razočarali analitičare

Dodajte komentar

Alphabet je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 39,3 milijarde dolara, 22 posto više nego godinu dana prije, a premda je snažno skočila i dobit te krovne kompanije Googlea, cijena njezine dionice osjetno je pala.

Prema poslovnom iyvje[taju, objavljenom u ponedjeljak, čista dobit tog tehnološkog diva iznosila je u četvrtom pro[logodi[njem kvartalu 8,95 milijardi dolara, dok je u istom tromjesečju godinu dana prije kompanija poslovala s gubitkom od 3 milijarde dolara.

Prihodi od oglašavanja rastu, cijene padaju

I prihodi i dobit kompanije porasli su više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, što se ponajviše zahvaljuje rastu prihoda od oglašavanja na Googleu, koje čini oko 83 posto ukupnih prihoda kompanije.

Tako su u proteklom tromjesečju prihodi Alphabeta od oglašavanja porasli za 20 posto na godišnjem nivou, na 32,6 milijardi dolara.

I to, premda je prosječna cijena online oglašavanja, ili trošak po ‘kliku’, u proteklom tromjesečju zabilježila pad za 29 posto na godišnjem i 9 posto na kvartalnom nivou.

Rast ekonomije podstiče kompanije da više troše na oglašavanje, a pritom se odmiču od oglašavanja putem tradicionalnih medija prema online i oglašavanju na društvenim mrežama. Google pritom dominira kako u mobilnom, tako i desktop pretraživanju, pa ubira i najviše prihoda od oglašavanja.

Rezultati pokazuju, kažu analitičari, da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebooka na tržištu mobilnog i video oglašavanja, koje snažno raste jer su oglašivači spremni dobro platiti za nekoliko sekundi pažnje ciljanih gledalaca sadržaja.

Snažan rast troškova

Međutim, rastu i troškovi kompanije. Tako su troškovi za privlačenje prometa – cijena koju Google plaća drugima da bi na njihovim web stranicama bio glavni pretraživač – porasli za 13 posto, na 7,44 milijarde dolara.

Zbog toga su, među ostalim, snažno porasli ukupni troškovi kompanije, za 26 posto na godišnjem nivou, na 31,07 milijardi dolara. Pritom su kapitalne investicije skočile za 64 posto, na 7,08 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *