U Plantažama očekuju da se njihova vina opet nađu u ruskim marketima

Dodajte komentar

Ruski državni organ za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača, Rospotrebnadzor, nije odgovorio na zahjev kompanije Plantaža za ukidanje privremene zabrane uvoza vina crnogorske kompanije na teritoriji Rusije, naveo je direktor izvoza Plantaža Milan Milutinović.

On očekuje da će se ubrzo pred ruskim institucijama dokazati da su vina Plantaža proizvedena u skladu sa najvišim svjetskim standardima i da će se ponovo naći na policama ruskih marketa.

“Na blagovremeno podnijeti zahtjev Rospotrebnadzor nije odgovorio u zakonom propisanom roku od 30 dana, nakon čega je advokatski tim Plantaža pokušao da od Rospotrebnadzora dobije informaciju o tome da li će i kad zahtjev biti riješen, međutim, kako nije bilo nikakvih odgovora, postupajući advokati Plantaža su krajem prošle godine podnijeli prigovor Rospotrebnadzoru, zbog nepostupanja, koji do današnjeg dana nije riješen”, kazao je Milutinović Pobjedi.

Plantaže su krajem oktobra prošle godine uspjele zvanično da predaju zahtjev Rospotrebnadzoru.

Prema riječima Milutinovića, najhitnije je da Plantaže, u zavisnosti od ishoda postupka koji vode kod Rospotrebnadzora, ako ne budu zadovoljne konačnom odlukom ovog ruskog državnog organa, imaju pravo da zaštitu svojih prava traže kod j nadležnog suda.

“O daljim koracima u ovom postupku, Plantaže će se opredijeliti nakon obavljenih konsultacija sa svojim advokatima”, rekao je Milutinović.

On je istakao da u kompaniji Plantaže i dalje čvrsto vjeruju u kvalitet svojih proizvoda i pravičnost ruskih državnih institucija.

“I dalje stojimo pri stavu da će se u najskorije vrijeme pred institucijama Ruske Federacije dokazati ono što su analize koje smo uradili u nekoliko evropskih laboratorija dokazale, a to je da su naša vina proizvedena u skladu sa najvišim svjetskim standardima i da će se čim se steknu objektivni uslovi ponovo naći na policama ruskih marketa”, poručio je Milutinovic.

On smatra da je kompanija od početka sudskog procesa uvijek činila sve napore u okviru svojih mogućnosti da se što prije vrati na rusko tržište.

“Zabrana izvoza na četvrto najveće tržište, gdje je u 2017. bio planiran izvoz u vrijednosti višoj od tri miliona eura, svakako je napravila veliki problem kada je u pitanju rast prodaje, ali je naša kompanija upravo kroz ukupan porast prodaje koji kontinuirano traje posljednjih godina, a nije prekinut ni u posljednje dvije godine, pokazala da umije da se prilagođava svim okolnostima i uspješno sprovede zacrtane ciljeve kada su u pitanju rast i razvoj, bez obzira na sve izazove”, istakao je Milutinović.

On je podsjetio da je kompanija Plantaže krajem februara 2017. godine dobila obavještenje od ruskog državnog organa Rospotrebnadzora da njena vina, odnosno serije određenih vrsta vina koja su uzorkovali, imaju povišen nivo, odnosno veći od dozvoljenog pesticida metalaksila i čestica plastike diphtalata i da je zbog toga, kako su naveli, takvo vino štetno i neispravno, te da će morati da se povuče sa ruskog tržišta.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *