Šta je Mastercard ® debitna kartica i za šta je možete koristiti?

Dodajte komentar

Kada kupujete robu i usluge, plaćate li u gotovini ili platnom karticom? Ukoliko planirate putovanje u inostranstvo, hoćete li nositi samo gotovinu ili ćete veći dio novca držati na kartici?

Čak i ukoliko ste navikli da koristite gotovinu, odnosno novčanice i kovanice koje možete da vidite i fizički dotaknete, složićete se da platne kartice sve više postaju neizostavan dio svakodnevice. Dok kod nas ovaj trend tek uzima maha, na nekim razvijenim tržištima gotovinske transakcije čine manje od polovine ukupnih plaćanja, poput Švedske gdje je udio bezgotovinskih plaćanja dostigao 96%. Postoji više vrsta kartica koje se razlikuju po namjeni (o tome možete više pročitati ovdje), a u ovom postu objasnićemo šta je Mastercard ® debitna kartica i za šta je možete koristiti.

Za razliku od kreditnih kartica, koje omogućavaju korišćenje sredstava koja trenutno nemate na računu, već ih pozajmljujete od banke (odnosno ulazite u neku vrstu kredita), debitne kartice ograničavaju vašu potrošnju samo na sredstva koja imate na transakcionom računu u datom trenutku. Izuzetak je opcija dozvoljenog prekoračenja po računu, koju takođe možete koristiti i sa vašom Mastercard ® debitnom karticom Erste banke. Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu predstavlja maksimalni iznos novca koji možete da potrošite, iako nemate dovoljno sopstvenih sredstava na računu. Ovo je kratkoročna pozajmica od banke u slučaju da vam zatrebaju dodatna sredstva u određenom periodu – na primjer, do uplate naredne zarade. U svim ostalim situacijama, debitna kartica omogućava trošenje isključivo sredstava koje već posjedujete.

Iako ne pruža mogućnost zaduživanja, Mastercard ® debitna kartica donosi brojne pogodnosti. Zbog čega bi trebalo da je koristite i kako vam ova kartica olakšava transakcije, a i život, objašnjeno je u nastavku teksta.

Kupovina robe i usluga

Čini se da, pri kupovini robe i usluga, ne postoji velika razlika između plaćanja gotovinom ili platnom karticom. Pa ipak, kada plaćate Mastercard ® debitnom karticom, jedna od osnovnih pogodnosti je brzina, posebno onda kada plaćate beskontaktno, odnosno kada samo prislonite svoju karticu na beskontaktni terminal. Za tu vrstu plaćanja, na iznose do petnaest eura nije potrebno unositi PIN. Plaćanje karticom znači da nema čekanja na kusur, prebrojavanja sitnog novca ili pokušaja da se isti nekako „spakuje” u novčanik. U nekoliko sekundi plaćanje je gotovo, a vi ste slobodni da se posvetite ostalim dnevnim zadacima.

Kada plaćate Mastercard ® debitnom karticom, jedna od osnovnih pogodnosti je brzina, posebno onda kada plaćate beskontaktno, odnosno kada samo prislonite svoju karticu na beskontaktni terminal.

Kada plaćate Mastercard ® debitnom karticom, iznos provizije je 0% na svim POS terminalima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Takođe, pojedini prodajni objekti često daju popuste na plaćanje karticom, što ćete nerijetko saznati kada ste već na kasi, spremni da platite. Iako nije riječ o nevjerovatnim popustima, čak i male, neočekivane uštede znaju da uljepšaju dan i da učine da se osjetite kao da ste dobili nagradu za plaćanje karticom.

Kad smo već kod nagrada, ukoliko posjedujete Mastercard ® karticu Erste banke, možete da učestvujete u velikoj nagradnoj igri koja je trenutno u toku. Pravila učešća su veoma jednostavna: plaćajte Maestro ili Mastercard ® platnim karticama ili/i koristite usluge  elektronskog bankarstva (netBanking i/ili mBanking). Više o našoj nagradnoj igri možete pročitati ovdje.

Kupovina putem interneta

Kako zbog pristupačnijih cijena, tako i zbog šire ponude i asortimana proizvoda koje ne možemo pronaći u Crnoj Gori, sve češće se odlučujemo na onlajn kupovinu. Ako tome dodamo i činjenicu da za potrebe ovakve kupovine ne moramo da se odreknemo udobnosti kauča, jasno je zašto je lako zavoljeti ovu vrstu šopinga.

Za kupovinu putem interneta neophodno je da posjedujete platnu karticu. Ukoliko je Mastercard ® debitna kartica vaš izbor, dobijate je besplatno uz novootvoreni račun u Erste banci. Kupovina putem interneta svakako zahtijeva određenu dozu predostrožnosti, kako biste bili sigurni da su vaša potrošačka prava, podaci i finansije uvek zaštićeni, a prije nego što krenete u onlajn šoping avanturu, nije na odmet da pročitate i par savjeta za sigurnu onlajn kupovinu.

Kada je sigurnost internet kupovine u pitanju, Erste Mastercard ® debitna kartica je posebno pogodna zbog dodatnih opcija koje pruža. Validna je četiri godine i pruža mogućnost aktivacije SMS obavještenja i praćenja transakcija po kartici, što znači da možete imati uvid u sve transakcije koje ste izvršili. Dodatno, sigurnost je znatno povećana uvođenjem Mastercard SecureCode 3D usluge, koju u ponudi ima i Erste banka. Ova usluga je besplatna i omogućava dvostruku verifikaciju, odnosno dvostruko potvrđivanje podataka. To u praksi znači da nakon što unesete podatke sa kartice na stranici za plaćanje, a gdje su podaci šifrirani i bezbjedni, biće vam dostavljena dodatna lozinka putem SMS-a na broj telefona prijavljen u kontakt podacima banke a koju treba takođe unijeti na stranici za plaćanje. Ovako se povećava sigurnost trgovine i garantuje vaša i sigurnost vaših podataka i finansija.

Sigurnost internet kupovine je znatno povećana uvođenjem Matercard SecureCode 3D uslue, koja je besplatna i omogućava dvostruku verifikaciju, odnosno dvostruko potvrđivanje podataka.

Ukoliko ste u mogućnosti, savjetujemo da imate posebnu karticu kojom ćete kupovati na internetu. Kao korisnik Erste Mastercard ® debitne kartice možete birati dnevni limit, što vam može poslužiti da kontrolišete svoju potrošnju i da ne potrošite previše ili preko mogućnosti. Nakon što obavite nekoliko kupovina putem interneta, nije na odmet da izvadite izvod sa kartice i provjerite sve transakcije. Ako primijetite bilo šta sumnjivo obratite se svojoj banci, a ako je Erste vaša banka, to možete uraditi pozivom na broj 19991 ili na broj call centra za kartice 020 409 490 / 020 409 491 dostupnom 24 sata dnevno koji je naznačen na poleđini kartice.

Putovanja u inostranstvo

Kada putujemo van zemlje, uvijek smo u dilemi koliko ponijeti gotovine, a koliko novca ostaviti na računu i plaćati karticom.

Ako posjedujete Mastercard ® debitnu karticu Erste banke, možete besplatno podizati novac sa svih bankomata Erste i Sparkasse grupe, u zemlji i u inostranstvu bez provizije za podizanje gotovine. Sa manje gotovine koju imate kod sebe bićete opušteniji, a uz SMS obavještenja i opcije elektronskog bankarstva, 24 časa dnevno možete imati uvid u izvršene transakcije. Više savjeta o povoljnostima plaćanja karticom u inostranstvu možete pročitati ovdje.

Dječji džeparac

Svako od nas je odrastao uz određeni, nerijetko mali i limitiran džeparac. Dešavalo se i da ga izgubimo na putu do škole, da ispadne iz džepa na velikom odmoru, pa krećemo u beskrajnu potragu samo da ne bismo morali da se suočimo sa izrazima lica roditelja kada im prepričamo doživljenu nezgodu. Iako su to, sa ove distance, simpatične životne situacije, gubitak čak i male količine novca može biti vrlo stresan, kako za dijete tako i za roditelje. Sa druge strane, živimo u modernom i tehnološki naprednom svijetu i trudimo se da dobar dio znanja koji imamo prenesemo na najmlađe. Zašto ih onda ne učiti i o nekim bitnim finansijskim lekcijama, ili razumijevanju veze između novca, računa, kartice i POS terminala?

Možete otvoriti i zaseban račun u banci na svoje ime u banci, uz koji ćete, ukoliko je u pitanju Erste banka, dobiti besplatnu Mastercard ® debitnu karticu i time odvojiti dječji džeparac od računa i kartice koji sami koristite za ostale transakcije.

Džeparac pohranjen na platnoj kartici pruža brojne pogodnosti. Dijete može izgubiti karticu, ali je šteta lakše popravljiva i znatno manja u odnosu na gubitak fizičkog novca. Takođe, možete limitirati dnevni iznos koji se može potrošiti, čime od malih nogu učite dijete budžetiranju i raspolaganju novčanim sredstvima. Možete otvoriti i zaseban račun u banci na svoje ime u banci, uz koji ćete, ukoliko je u pitanju Erste banka, dobiti besplatnu Mastercard ® debitnu karticu i time odvojiti dječji džeparac od računa i kartice koji sami koristite za ostale transakcije. Više savjeta o dječjem džeparcu na platnoj kartici možete pročitati ovdje.

Neki od nas i dalje imaju problem da prihvate platne kartice, najviše jer nam se čini da je upravljanje novcem mnogo lakše kada ga fizički posjedujemo.

Iako je uvijek dobro imati određen iznos gotovine pri sebi, činjenica je da kartice ubrzavaju i olakšavaju novčane transakcije. Ukoliko je vaš izbor debitna kartica, naš predlog je Mastercard ® debitna beskontaktna kartica Erste banke, jer nema razloga da ne iskoristite brojne povoljnosti koje dolaze uz nju.

Mastercard ® debitna kartica – najčešća pitanja1. Šta da radim ukoliko je kartica izgubljena ili otuđena?

Ukoliko ustanovite da vam je kartica izgubljena ili otuđena, potrebno je da se hitno obratite banci pozivom na broj +382 20 409 490 ili +382 20 409 491 koji je dostupan 24h dnevno. Po prijemu dojave o gubitku/nestanku preduzećemo mjere za njeno blokiranje, kako ne bi bila zloupotrijebljena.

Važna napomena: do momenta prijavljivanja gubitka, odgovorni ste za transakcije nastale korišćenjem vaše kartice.

2. Da li se, nakon isteka roka važenja, kartica automatski reizdaje ili moram podnijeti zahtijev?

Redovna zamjena kartice vrši se po isteku roka validnosti kartice, po automatizmu. Reizdata kartica ima rok važenja 4 godine, poput prethodne. Ukoliko ipak ne želite reizdavanje kartice, potrebno je da se obratite banci 60 dana prije isteka roka važenja kartice podnošenjem potpisanog zahtjeva.

3. Šta je potrebno da bih dobio/la Mastercard ® debitnu karticu Erste banke?

Da biste dobili Mastercard ® beskontaktnu debitnu karticu Erste banke potrebno je da imate otvoren transakcioni račun u Erste banci i da popunite zahtjev za izdavanje kartice u nekoj od naših filijala.

4. Primijetio/la sam da kartica podržava beskontaktno plaćanje, šta to znači?

Beskontaktno plaćanje omogućava da vašom Mastercard ® debitnom karticom platite usluge ili robu jednostavnim prislanjanjem kartice na terminal, za svega nekoliko sekundi. Transakcija je sigurna i ne postoji mogućnost duplog zaduženja ukoliko se više od jednog puta kartica prisloni na terminal. Mastercard ® beskontaktne kartice su prihvaćene na preko 50 miliona lokacija širom sveta, a ukoliko prodajno mjesto nema mogućnost beskontaktnog plaćanja, transakcija se sprovodi na klasičan način.“

Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *