Potpisan ugovor za kolektor: “Podgoričani dobijaju ono o čemu su sanjali decenijama”

Ugovor između Glavnog grada Podgorice i Konsultanta za podršku u pripremi Glavnog projekta Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom, njemačkom kompanijom „Fichtner Water and Transport GmbH Stuttgart, Germany“ potpisali su danas u Podgorici V.D. direktora D.O.O „Vodovod i kanalizacija“ Filip Makrid i ovlašćeni predstavnik konsultanske kuće “Fihtner” Stéphane Meistermann, čime počinje realizacija najznačanijeg kapitanog projekta u Glavnom gradu.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, potpisivanju ugovora za najveći infrastrukturni projekat na teritoriji Podgorice prisustvovali su gradonačelnik dr Ivan Vuković, zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović i predsjednik Upravnog odbora preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ prof. Dr Petar Živković.

Gradonačelnik Vuković je kazao da je postojanje ovakve vrste infrastrukture ono što, između ostalog, pravi razliku između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

„Za tri ili četiri godine, kada ovaj projekat bude finalizovan, moći ćemo da kažemo da se Crna Gora svrstala u red razvijenih zemalja. U tom smislu, naše zadovoljstvo je ogromno, mi smo danas ušli u posljednju fazu realizacije ovog projekta koji je vrlo kompleksan, koji je podrazumijevao višegodišnji rad na pripremi dokumentacije.

Zahvaljujući današnjem potpisivanju ugovora mi smo dobili renomiranog partnera, kompaniju „Fihtner“, koja će nam pomoći da pripremimo tendersku dokumentaciju i već u narednim mjesecima uđemo u konkretnu realizaciju projekta Sistema za prečišćavanje otpadnih voda, koji podrazumijeva ne samo izgradnju samog postrojenja, već i kolektorsku i mrežu fekalne kanalizacije.

Na taj način Podgorica dobija ono o čemu su njeni stanovnici sanjali nekoliko decenija, mi dobijamo postrojenje koje je projektovano maksimalno za 275.000 stanovnika i na taj način se obezbjeđuju preduslovi za ubrzani razvoj našeg grada za narednih 50 godina. Zahvaljujući tome, mi smo danas veoma ponosni. Ponosni smo i na činjenicu da je ovaj projekat podržan i od strane Evropske Komisije grantom od preko 10 miliona eura, i takođe da zahvalim Vladi Crne Gore na razumijevanju, pošto je Vlada naš partner u dijelu finansiranja ovog projekta.

Dakle, sve ono što je bilo posao Glavnog grada, mi smo na vrijeme doveli do kraja i sada je na ljudima iz „Fihtnera“ i iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ da u tehničkom smislu ovu priču finalizuju onako kako treba. Na kraju, zahvalnost i predhodnoj upravi Vodovoda i aktuelnoj upravi Vodovoda na posvećenom radu jer bez njihovog doprinosa ni ovo ne bi bilo moguće“, kazao je gradonačelnik Glavnog grada.

„U ime preduzeća Vodovod i kanalizacija, zadovoljstvo mi je da smo danas potpisali ugovor o implementaciji projekta, jedan ugovor koji smo u grubim crtama definisali još prošle godine, ali danas imamo potpunu realizaciju i zahvalio bih se kompaniji „Fihtner“ koja je ukazala povjerenje i koja je praktično dva predhodna mjeseca radila na ovom projektu faktički bez ugovora, kao da je potpisan. Za nas je ovo veliki datum, mi krećemo naprijed da implementiramo ovaj projekat u svim fazama. Nadamo se da ćemo u toku ovog mandatnog perioda uspjeti da ovaj kompleksan projekat dovedemo do kraja“, kazao je Filip Makrid, V.D. direktora D.O.O „Vodovod i kanalizacija“.

Ovlašćeni predstavnik kompanije „Fihtner“ Stéphane Meistermann je istakao da u kompaniji dobro znaju koliko je ovaj projekat važan ne samo za Glavni grad, već i za državu Crnu Goru.

„Zbog toga smo veoma posvećeni tome da isporučimo dobar kvalitet posla, i da to bude obavljeno u predviđenom vremenskom rasporedu“, zaključio je on.

Vrijednost projekta 50 miliona

Izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom prevazilazi okvire Podgorice i po značaju se može definisati kao državni i regionalni projekat, koji je direktno vezan za očuvanje životne sredine na širem području Glavnog grada Podgorice, saopšteno je iz PG Biroa.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 50 miliona eura i finansiraće se iz tri izvora: grant sredstava u iznosu od 10,15 miliona eura obezbijeđena iz Investicionog okvira za zapadni Balkan- WBIF; zajma od KfW banke u iznosu od 35 miliona eura i, ukoliko se ukaže potreba za obezbjeđenjem nedostajućih finansijskih sredstava za realizaciju projekta, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta Glavnog grada Podgorica.

Između KfW-a i Ministarstva finansija Vlade Crne Gore potpisana su dva ugovora o kreditu u 2017. godini, i to jedan na iznos od 30 miliona eura, a drugi na iznos od pet miliona eura, za koje je Vlada Crne Gore dala garanciju.

Takođe, KFW banka je u prethodnom periodu obezbijedila i donacije za projekat: 200.000,00 eura za izradu Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje kanalizacione mreže i 85.000,00 eura za izradu Studije predizvodljivosti za izgradnju postrojenja za spaljivanje kanalizacionog mulja u Podgorici.

Donacije iz Investicionog Okvira za zapadni Balkan (WBIF) od 10,15 miliona eura za tehničku podršku (nadzor za izgradnju) i za realizaciju investicionih aktivnosti, obezbijeđene su kroz grant, zahvaljujući zalaganju preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o i Glavnog grada Podgorica.

Jedan od osnovnih zahtjeva Glavnog grada prema kolsutantu Fichtner GmbH i KfW banci bio je paralelno odvijanje više aktivnosti sa ciljem što brže i kvalitetnije realizacije samog projekta. To podrazumijeva raspisivanje tendera i izbor izvođača radova, izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i predkvalifikacioni postupak koji se odnosi na izvođenje radova za izgradnju primarnog kolektora, mostovske konstrukcije i samog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, pojašnjavaju iz Glavnog grada.

Završetak radova na projektu se očekuje 36 mjeseci od dana zaključivanja ugovora sa izvođačem radova, nakon čega će građani Podgorice biti u prilici da budu svjedoci realizacije jednog veoma značajnog ekološkog projekta, koji će zasigurno prevazići očekivanja i najvećih skeptika, tvrde iz Glavnog grada.

Jedna od značajnih dimenzija ovog projekta, svakako je zaštita režima podzemnih voda zetske ravnice, a samim tim očuvanje postojećih vodoizvorišta na teritoriji Glavnog grada, kao i smanjenje rizika od njihovog zagađenja, s obzirom na to da je položaj vodoizvorišta, u procesu širenja grada u velikoj mjeri narušen nelegalnim objektima. Značajna posljedica ovog projekta biće uklanjanje septičkih jama kod velikog broja stanovnika koji će u budućnosti biti priključeni na mrežu fekalnih kolektora, što će u mnogome imati direktan uticaj na zdravlje stanovnika i kvalitetnije uslove života na definisanom području. Takođe, izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom direktno će uticati na smanjenje zagađenja voda rijeke Morače. Samom zaštitom rijeke Morače i njenih pritoka, štiti se Skadarsko jezero kao najveća akumulacija vode za piće, Nacionalni park Skadarsko jezero, kao i postojeće vodoizvorište Bolje sestre i buduće vodoizvorište Karuč.

Prvi put, ne samo u Crnoj Gori već i šire, biće riješen tretman kanalizacionog mulja, kroz dva postrojenja.

Upravo značaj ovog projekta je opredijelio Vladu Crne Gore da kroz kreditni aranžman sa KfW Bankom podrži njegovu realizaciju.

AntenaM

Check Also

MMF: Nova faza ekonomske krize, nastaviti sa stimulacijama iz javnih sredstava

Kriza izazvana pandemijom ušla je u novu fazu koja će zahtijevati fleksibilnost u cilju “održivog …

One comment

  1. Potpisan Ugovor sa konzultantom za podrsku u pripremi.
    A ne hvalite se sitnom tandarijom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *