Slovenci žele da izvuku Mercator iz Agrokorovog zagrljaja, strani fondovi zainteresirani

Dodajte komentar

Slovenačka vlada nema ambicije da Mercator ponovo postane slovenačko državno preduzeće, ali želi da ga izvuče iz “zagrljaja” koncerna Agrokor koji se do sada pokazao kao loš vlasnik, kazao je u razgovoru za mariborski list “Večer” od subote slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.

“Želimo da osiguramo Mercatoru stabilniju poslovnu budućnost, stvorimo uslove da dobije novog vlasnika koji će ga restrukturirati, no slovenečka država ga neće kupovati kako su ovih dana neki nagađali”, kazao je Počivalšek.

“Kad je 2014. preuzeo najveći slovenački trgovački lanac hrvatski koncern Agrokor bio je prezadužen, kasnije je postao i insolventan, a budući da je od stečaja spašen “zloglasnim” roll-up kreditom koji ga ugrožava mislimo da bi i Novi Agrokor nakon preustroja bio loš vlasnik”, kaže slovenački ministar, dodavši da o mogućem izuzimanju Mercatora stalno razgovara s Agrokorovim rukovodstvom, ali i predstavnicima ruske Sberbanke.

Prema riječima slovenskog ministra, sada je pravi trenutak da se krene u akciju traženja novog vlasnika Mercatora koji u Sloveniji zapošljava desetak hiljada ljudi i godišnje otkupi za pola milijarde proizvoda od slovenačkih dobavljača, osobito nakon što su predstavnici Sberbanka nedavno u Davosu najavili da žele uskoro da prodaju svoj vlasnički udio.

“Mislimo da je pravi trenutak za pomake oko vlasništva Mercatora. Interesi budućih vlasnika novog Agrokora su različiti. Sberbank dopušta mogućnost da svoj udio proda odmah, ali i da zadrži vlasnički udio na srednji rok. A, prema našim informacijama, na hrvatskoj se strani grozničavo traže rješenja kako naprijed i mi tu vidimo priliku za izlazak Mercatora iz Agrokorova zagrljaja”, kazao je slovenački ministar za mariborski list “Večer”.

“Država neće kupovati Mercator. Registrovali smo dovoljno interesa poslovnih i finansijskih investitora koji su u stanju da preuzmu Mercator, da ga restrukturiraju, finansijski, poslovno i logistički. A u to hoće li se u tu operaciju uključiti neko slovenačko poduzeće ili ne, u to se kao ministar neću upuštati”, kazao je Počivalšek.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *