Naslovne strane dnevnih novina za 4. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Bankari u 2018. godini profitirali 28 miliona

Bankarski sektor je u 2018. godini ostvario pozitivan finansijski rezultat, a neto dobit na nivou sistema iznosila 28 miliona eura, jedan je od zaključaka 40. sjednice Savjeta Centralne banke Crne Gore, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić. Kako se navodi, rezultat bi bio i bolji “da dvije banke nijesu poslovale sa gubitkom od oko 23 miliona eura, što je pogoršalo agregatni rezultat”.

Sjever je naša velika šansa, izazov i obaveza

“Razvoj sjevera predstavlja prioritet kome Vlada posvećuje posebnu pažnju ne retorički, nego suštinski i veoma odgovorno, jer je sjever naša velika šansa, izazov i obaveza. I to radimo kroz konkretne projekte. Najznačajniji infrastrukturni projekti koji se realizuju u Crnoj Gori doprinijeće upravo razvoju sjevera, oživljavanju privrede, turizma i poljoprivrede, otvaranju novih radnih mjesta u unapređenju ukupnog kvaliteta života, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Rast proizvodnje i prometa u energetici

Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u decembru 2018. bila je veća za 19,1 odsto, a promet u industriji za 15,2 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pokazuju preliminarni podaci Zavoda za statistiku Monstat. Ipak, na mjesečnom nivou u decembru 2018. on je bio niži za 0,8 odsto u odnosu na novembar, ali je zato u odnosu na prosjek cijele godine veći čak 40,1 odsto. Indeks industrijske proizvodnje za svih dvanaest mjeseci protekle godine, zabilježilo je rast od 22,4 odsto u poređenju sa istim periodom 2017.

Pobjeda

Rezultati snimanja biće poznati na ljeto

Kompanija Shearwater, kojaje krajem prošle godine obavila 3D geofizička snimanja u crnogorskom podmorju za potrebe koncesionara Eni i Novatek, trebalo bi da prve obrađene podatke ima tokom trećeg kvartala, saopštenoje agenciji Mina biznis iz Uprave za ugljovodonike.

Čekamo da nam Knežević vrati novac 11 i po godina

Novac biznismena Dušana Bana i Zeljka Mihailovića upotrijebljenje prije 11 i po godina kao kolateral za kredit Mila Đukanovića kojije dobio od Pireus banke. Dušan Ban je u saopštenju proslijeđenom medijima naveo da još nijesu dobili u cjelini svoj novac od Duška Kneževića, na čiji račun je tada, kako navodi, prebačeno njihovih milion i po eura.

Blokiraće opštinama račune, za preduzeća predlagati stečaj

Pet opština Pljevlja, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje i Cetinje i lokalna preduzeća imaju poreske dugove, ne poštuju obaveze iz reprograma zbog čegaje Poreska uprava najavila preduzimanje određenih mjera kako bi ih natjerala da odgovorno upravljaju lokalnim finansijama i da budu finansijski održive, na šta, kako su kazali, insistira i MMF.

Dan

Mugoša nije htio poresku policiju, a sad je zagovara

Bivši direktor ugašenog Sektora poreske policije Miodrag Martinović kazao je da je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša ranije činio sve da se ne formira poreska policija, a da je sada naprasno promijenio mišljenje i da zagovara njen početak rada. Martinović se oglasio povodom najava Mugoše o formiranju poreske policije.

Član Svetove grupe prodaje zemljište i tvrđavu Arza

Kompanija “RCG Invest, koja je dije lom u v lasništvu biznismena Mirka Latinvića, člana organizovane kriminalne grupe iz Budve nekadašnjeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, prodaje vrijedno građevinsko zemljište na Luštici, površine oko 110 hiljada kvadrata, sa austrougarskom tvrđavom Arza.

Bankarsko tržište u Crnoj Gori mora znatno da se unaprijedi

Ekonomski analitičar Mila Kasalica kazala je da do zatvaranja poglavlja 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju, predstoji ogroman rad u sferi minimalističke monetarne politke, značajnih unapređenja bankarskog tržišta i skoka prema potpunom kvalitetu statistike nacionalnih računa. Kasalica je, odgovarajući na pitanje agencije Mina biznis koji su glavni izazovi za zatvaranje poglavlja 17 u pregovorima za pristupanje EU, kazala da je Crna Gora korišćenjem eura već Evropa.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *