Najgore greške koje možete napraviti u zadnjem krugu razgovora za posao

Dodajte komentar

Čitav proces prolazi dobro. Vaša prijava rezultira razgovorom za posao. Dobro se slažete s potencijalnim kolegama i zahvaljujete im se za njihovo vrijeme. Prema vašoj procjeni razgovor je prošao dobro, ali na kraju svega ste odbijeni. Koje greške izbjeći savjetuje direktorica HR-a Wolters Kluwer’s Global Platform Organisationa, Judith Janssens.

Možda je bio kandidat s boljim kvalifikacijama, a možda ste tokom razgovora “pucali sebi u nogu”.

„Često vidim dobre kandidate kako se gube u nebitnim detaljima i ne primjećuju da gube publiku“ – kaže Judith Janssens, HR direktorica Wolters Kluwer’s Global Platform Organisation (GPO) sa sjedištem u Holandiji.

Naglasak na određenim kvalitetima

Gubljenje u nebitnim detaljima nije jedini problem. Kandidati često žele da stave u fokus jedan detalj njihovog CV-a što može biti dobro, no mora se tempirati u prikladno vrijeme. Zapitajte se koje je pravo vrijeme da svom potencijalnom poslodavcu objasnite da imate izvrsne liderske sposobnosti – dok govorite o svojim sposobnostima koje ste stekli ili dok objašnjavate prazninu u vašem CV-u.

Janssens savjetuje da kada vam se postavi pitanje, odgovorite na njega. Nemojte samo govoriti ljudima što vi mislite da oni žele da čuju. Odgovorite na pitanje, a potom nađite most do teme koju ste željeli da istaknete.

Nažalost, razgovori ne idu uvijek putem koji biste vi željeli. Što učiniti kada se poslodavac ulovi vaših slabosti?

„Ako do kraja razgovora niste imali priliku da naglasite specifičan kvalitet za koju mislite da poslodavac apsolutno mora znati, ono što možete učiniti je da sami napravite mjesta za to“, kaže Janssens.

I dodaje: „Sasvim je u redu reći: ono što bih takođe volio podijeliti s vama je…“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *