Koncesioni akt morao na popravni, ali od davanja aerodroma u zakup se ne odustaje

Iako je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković još prije dvije nedjelje najavio da će se na Vladi raspravljati o koncesionom aktu za aerodrome, do toga ipak nije došlo. U pitanju je dorada određenih stavki u koncesionom aktu, koji bi, nakon što prođe Komisiju za ekonomska pitanja, vrlo brzo mogao da se nađe na dnevnom redu Vlade.

Spekulacije da Vlada možda razmišlja o državnom ulaganju u aerodrome, a ne davanju u zakup pokazala se kao neistinita, prenosi portal Standard.

Naime, Vlada će, kako je potvrđeno Standardu iz više izvora, uskoro raspravljati o koncesionom aktu i ugovoru o koncesiji, a kašnjenje su prozrokovale određene primjedbe članova Komisije za ekonomsku politiku.

Pored Socijaldemokrata, koje su od početka protiv davanja aerodroma u zakup i nekolicina članova DPS-a je imala primjedbe i sugestije kako bi se koncesioni akt doradio, a interesi države u potpunosti zaštitili.

Ministarstvo saobraćaja usvojilo je sugestije i određene nejasnoće iz koncesionog akta su eliminisane, te su se stekli uslovi da se ovo, po državu veoma važno strateško pitanje, uvrsti u dnevni rad Vlade.

Međutim, i pored činjenice da će koncesioni akt i ugovor uskoro biti pred ministrima već sada je očigledno kašnjenje u realizaciji ovog projekta.

Već tokom januara očikivalo se usvajanje akta i ugovora na Vladi, nakon čega bi zainteresovane kompanije mogle da pošalju ponudu. Završetak posla bio je planiran za septembar, ali kako sada stvari stoje taj rok je nerealan i sigurno će doći od kašnjenja od nekoliko mjeseci.

A koliko interesovanje vlada za crnogorske aerodrome najbolje svjedoči činjenica da je pored evropskih kompanija, sve više firmi iz Azije koje planiraju da dostave ponudu o zakupu aerodroma u Podgorici, Tivtu i Beranama.

Postoji ogromno interesovanje koncesionara iz čitavog svijeta, Indija, Južna Koreja, Turska, Francuska, oko 20 kompanija je zainteresovano za koncesiju nad crnogorskim vazdušnim lukama”, rekao je ranije ministar Nurković.

Check Also

U svijetu se godišnje baci hrane u vrijednosti od 400 milijardi dolara

Prema podacima Ujedinjenih nacija, na globalnom nivou godišnje se baci hrane u vrijednosti od gotovo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *