9actl

Croatia Airlines ide u privatizaciju

Croatia Airlines spreman je za privatizaciju, potvrdio je ministar u vladi Hrvatske Oleg Butković te će uskoro na sjednici Vlade biti donesena odluka o formiranju komisije koja će pratiti postupak pronalaska strateškog partnera.

U završnoj fazi je tender CA za finansijskog savjetnika za izradu modela dokapitalizacije i pronalaska strateškog partnera, no kao nosilac postupka CA ne može komentarisati pojedinosti do kraja postupka.

Odlukom Vlade od 4. januara 2018., CA je vraćen na listu kompanija od strateškog i posebnog interesa. Vlada je 26. aprila 2018. prihvatila Nacionalni program reformi za 2018., u kojem se kao cilj za CA navodi osiguranje daljnjeg razvoja te jačanje konkurentskih prednosti i pozicije na tržištu avio saobraćaja kroz kvalitetno strateško partnerstvo.

Kao pokazatelj rezultata utvrđeno je proširenje saobraćajne mreže i povećanje tržišnog udjela te dokapitalizacija. U septembru 2018., u cilju sprovođenja tendera, pokrenut je ograničeni drugostepeni postupak nabave ‘Usluga finansijskog savjetnika za razradu modela dokapitalizacije CA i pronalaska strateškog partnera’.

Nezvanično, postoje ozbiljni interesenti.

Poslovni.hr

Check Also

Otvoren novi i savremeni Data Centar Crnogorskog Telekoma

Novi Data Centar Crnogorskog Telekoma, koji nudi najsavremenija rješenja kada je riječ o čuvanju podataka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *