Vlada usvojila program rada za 2019.: Ključno je povećanje standarda

Dodajte komentar

Vlada je juče usvojila program rada za tekuću godinu, a potpredsjednik Milutin Simović je kazao da je ključno opredjeljenje stvaranje uslova za rast životnog standarda građana.

Vlada će pratiti 25 prioritetnih razvojnih projekata i 226 obaveza iz tematskog i normativnog dijela.
Vlada je za ovu godinu definisala četiri prioritetna cilja: nastavak dinamičnog procesa evropske integracije, snažnog ekonomskog rasta, suzbijanje sive ekonomije i unapređenje javnih usluga.

Ekonomski rast

Govoreći o nastavku snažnog ekonomskog rasta, potpredsjednik Simović je rekao da su očekivanja zasnovana na veoma uspješne dvije prethodne godine.

“Ambicija Vlade je da, uprkos “podignutoj ljestvici”, nastavi sa snažnim stopama ekonomskog rasta kako bi što prije postigla ono što je konačni cilj dostizanje visokog kvaliteta života naših građana. Ovaj cilj zasnivamo i na ostvarenoj makroekonomskoj stabilnosti države, očuvanju stabilnosti finansijskog sektora, realizaciji krupnih infrastrukturnih projekata, održivoj valorizaciji resursa i implementaciji razvojnog programa prijema u državljanstvo Crne Gore radi investicija”, objassnio je Simović.

Potpredsjednik je objasnio da se kao rezultat kompletnih mjera očekuje nastavak otvaranja novih i poboljšanje kvaliteta postojećih radnih mjesta, povećanje životnog standarda građana i to kroz jasne i mjerljive indikatore: kroz minimalnu cijenu rada, dalju redovnost penzija, njihovo usklađivanje, sagledavanje prostora i za eventalno povećavanje, za sniženje poreskih stopa na rad, što povećava konkurentnost naše privrede i otvara prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

“U suzbijanju sive ekonomije, kao trećem prioritetu Vlade pokrenućemo sveobuhvatne aktivnosti protiv neformalne ekonomije u svim njenim pojavnim oblicima, potpunu koordinaciju nadležnih institucija i kroz dodatnu saradnju sa zainteresovanim akterima, posebno sa socijalnim partnerima. Mi mislimo da to treba da bude zajednička platforma”, rekao je Simović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *