Prihodi budžeta 1,746, izdaci 1,905 milijardi eura

Dodajte komentar

Prihodi budžeta u prošloj godini bili su 1,746 milijardi eura ili 37,9 odsto procijenjenog BDP. Izdaci budžeta su bili 1,905 milijardi ili 41,4 odsto procijenjenog BDP, saopštilo je juče Ministarstvo finansija, pojašnjavajući da se radi o preliminarnim podacima.

U odnosu na planirane, prihodi su manji za 10,6 miliona ili 0,6 odsto, dok su u odnosu na prethodnu godinu veći za 180,1 miliona ili 11,5 odsto. Značajno veće ostvarenje prihoda, u odnosu na 2017. godinu, nastalo je kao rezultat sprovedenih mjera fiskalne konsolidacije, kao i pozitivnih kretanja u makroekonomskom okruženju objasnili su iz ministarstva.

Oni su naveli da su sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile rast u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je naplata poreza na dobit veća za 38,5, poreza na promet nepokretnosti 20,4, PDV 12,4, poreza na dohodak 11,5 i doprinosa za šest odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

“I neporeski prihodi bilježe rast, tako da su naplaćene takse veće za 23 odsto, naknade za 39,3 odsto, dok su ostali prihodi dvostruko više naplaćeni kao rezultat većeg ostvarenja prihoda od kapitala, usljed naplate dividende po osnovu vlasničkog udjela države u Elektroprivredi”, objasnili su.

U odnosu na plan podbacili su prihodi od akciza “uzrokovanog nepovoljnim kretanjima na tržištu, a što je bio i razlog redefinisanja akcizne politike u julu 2018.

“Kapitalni budžet od 264,7 miliona je realizovan preko 90 odsto. Za izvođenje radova na prioritetnoj dionoci auto-puta u toku 2018. godine utrošeno je 165,2 miliona. Izvršenje kapitalnog budžeta, isključujući izdatke koji se odnose na projekat auto-puta, iznosi 90,83 miliona odnosno 111 posto planiranih. To je rezultat intenzivnijih radova na ostalim značajnim kapitalnim projektima u oblasti obrazovanja, sporta, kulture, socijalnog staranja, zdravstva, kao i turističke infrastrukture”, navodi se u saopštenju.

Objasnili su da, kada se otplate obaveza iz prethodnog perioda isključe iz izdataka budžeta, preliminarni gotovinski deficit centralnog budžeta je 136,3 miliona ili tri odsto BDP-a, što je ispod zakonom planiranog deficita od 142,8 miliona ili 3,1 odsto BDP-a.

Uključivanjem otplate obaveza iz prethodnog perioda, preliminarni gotovinski deficit centralnog budžeta je 159,2 miliona ili 3,5 odsto BDP. U odnosu na prethodnu godinu, deficit budžeta manji je za 77,6 miliona ili 32,8 odsto, što upućuje da su mjere fiskalne konsolidacije dale pozitivne rezultate naveli su iz ministarstva. Ostvaren je, kako su kazali, suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 105,5 miliona, što ukazuje daj e deficit budžeta nastao isključivo usljed realizacije kapitalnog budžeta.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *