CEDEM i ZZZCG potpisali sporazum, cilj smanjenje nezaposlenosti

Dodajte komentar

Predstavnici Centra za demokratiju u ljudska prava (CEDEM) i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) potpisali su Sporazum o saradnji, čiji je cilj, kako je saopšteno, smanjenje nezaposlenosti sa akcentom na ranjive katagorije.

Sporazum su potpisali direktorica CEDEM-a Milena Bešić i direktor ZZZCG-a Suljo Mustafić.

Bešić je ocijenila da su organizacije civilnog društva važni akteri u borbi protiv diskriminacije, kao i u sferi zapošljavanja i na tržištu rada.

„Zbog sveobuhvatnog uvida u konkretnu situaciju ranjivih i ugroženih grupa, CEDEM će kao i do sada nastaviti da pokreće nove inicijative i sprovodi redovne aktivnosti u ovoj oblasti, kao što su edukativni moduli, treninzi usmjereni na uvođenje zaštitnih mjera za ranjive grupe pri zapošljavanju, sprovođenje istraživanja i analiza zakonodavnog okvira i prakse,“ rekla je Bešić.

Ona je navela da će CEDEM izrađivati priručnike i vodiče kroz zakonske procedure, kao i organizovati medijske kampanje o zabrani diskriminacije pri zapošljavanju i promociji jednakosti.

„Smatram da je dobra saradnja sa ZZZCG od ključnog značaja za postizanje dobrih rezultata“, ocijenila je Bešić.

Ona je istakla da se ne smije zanemariti važnost poštovanja međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava prilikom zapošljavanja i tokom radnog odnosa kroz, kako je pojasnila, zdravstvenu zaštitu, zaštitu ličnog integriteta i dostojanstva ličnosti.

„Posebnu pažnju dužni smo posvetiti zapošljavanju i socijalnoj inkluziji teže zapošljivih lica. U tom smislu, vjerujem da je izuzetno važno da se ovim pitanjima, koji su zajednički interes, bavimo koz multisektorski pristup. Tako da je današnje potpisivanje Sporazuma o saradnji korak naprijed u oblasti saradnje javnog sektora i civilnog društva“, kazala je Bešić.

Mustafić smatra da ta institucija treba da pažnju usmjeri ne samo prema opštoj kategoriji nezaposlenih, već posebno prema, kako je dodao, ranjivim kategorijama, „koje su i prepoznate kroz ovaj Sporazum“.

„ZZZCG prepoznaje u civilnom sektoru snažnog partnera i drago nam je što smo kroz ovaj Sporazum tu saradnju i formalizovali. Riječ je o jednoj respektabilnoj nevladinoj organizaciji, koja je rezultatima i dosadašnjim djelovanjem, napravila značajne pomake na ovom polju“, rekao je Mustafić.

On je kazao da očekuje da će, kroz multisektorski pristup u narednom periodu, biti urađene korisne stvari u cilju smanjenja nezaposlenosti sa akcentom na ranjive katagorije kojih, kako je dodao, ima mnogo.

„ZZZCG ostaje otvoren za sve opravdane inicijative koje dolaze iz civilnog sektora. Mislimo da su nam ta partnerstva veoma važna. Uspješnost našeg rada mjeri se i otvorenošću prema inicijativama koje dolaze iz civilnog sektora i saradnjom sa tim sektorom“, objasnio je Mustafić.

(Foto: PR Centar)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *