Brexit: Trećina britanskih kompanija razmišlja o preseljenju

Dodajte komentar

Gotovo trećina britanskih kompanija mogla bi se zbog Brexita preseliti u inostranstvo, pokazuje anketa.
Istraživanje Direktorskog instituta (IoD) otkrilo je da ih 16 posto već ima plan za preseljenje, a 13 posto o tome razmišlja, prenosi u petak BBC.

IoD je saopštio da se radi o “zabrinjavajućim pokazateljima”.

Portparol vlade rekao je da je “brexit s dogovorom” najbolji način da se “umire kompanije i pojedinci u vrijeme kada napuštamo EU”.

Anketa je pokazala da se iz Britanije EU već preselilo više velikih kompanija, a da male o tome razmišljaju dvostruko više nego velike.

Evropske trgovinske agencije i udruženja poslodavaca izvijestili su da su stotine britanskih kompanija u postupku prebacivanja poslovanja u EU-u uoči planiranog izlaska iz Unije 29. marta, navodi BBC.

Arnaud de Bresson, izvršni direktor francuskog udruženja poslodavaca Paris Europlace, rekao je da je oko 260 kompanija, u postupku “potvrde i sprovođenja” selidbe operacija u Francusku.

Prema Hub.Brusselsu, agenciji belgijske vlade koja privlači strane kompanije, broj britanskih kompaija koje su proširile ili posve prebacile poslovanje u Brisel udvostručio se od referenduma 2016.

U 31 mjesec koliko je prošlo od referenduma, između 95 i 100 kompanija osnovalo je nove podružnice u belgijskom glavnom gradu, prema pedesetak u istom razdoblju prije referenduma, kažu u agenciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *