Amazon: Rekordni prihodi i dobit u četvrtom kvartalu

Amazon.com u četvrtom tromjesečju prošle godine je zabilježio rekordnu dobit od 3 milijarde dolara, a premda je ostvario i rekordne prihode, cijena dionice tog tehnološkog diva pala je zbog slabijih nego što se očekivalo procjena daljeg rasta.

Prema u četvrtak objavljenom poslovnom izvještaju, prodaja te američke kompanije sa sjedištem u Sijetlu dostigla je u proteklom tromjesečju 72,4 milijarde dolara, što je 20 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Pritom je dobit kompanije skočila za 63 posto, na rekordne 3 milijarde dolara.

To je već peti kvartal zaredom kako je zarada Amazona veća od milijardu dolara.

U poslovanju ‘cloud’ uslugama, Amazon Web Services, prodaja je porasla 45 posto na godišnjem nivou, na 7,4 milijarde dolara.

Amazon takođe privlači sve više novca od oglašavanja, pa je prihod odjela ‘drugih kategorija’, što uključuje oglašavanje, skočio za 95 odsto na godišnjem nivou, na 3,4 milijarde dolara.

Odlične rezultate ostvario je i Prime Video, Amazonova usluga internet televizije. Prihodi od pretplate na tu uslugu porasli su u proteklom kvartalu za 25 posto, na 4 milijarde dolara.

Poslovodstvo Amazona procjenjuje da će u prvom kvartalu ove godine njegova prodaja iznositi između 56 i 60 milijardi dolara, što bi bio rast između 10 i 18 posto na godišnjem nivou, dok je u proteklom kvartalu taj rast iznosio 20 posto.

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *