Wall Street: Indeksi snažno porasli

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, nadoknadivši sve gubitke od prethodna dva dana, jer su ulagače ohrabrile poruke čelnika Feda da očekuju nastavak rasta ekonomije i da će biti strpljivi po pitanju povećanja kamatna.

Dow Jones ojačao je 1,77 posto, na 25.024 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,55 posto, na 2.681 bod, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 7.183 boda.

Fed ostaje strpljiv

Snažan skok cijena dionica zahvaljuje se odluci čelnika američke centralne  banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, da kamatne stope ostaju nepromijenjene, što se i očekivalo.

Još su podsticajnije na tržište utjecale njihove poruke da će biti strpljivi po pitanju podizanja kamata i da smatraju da je nastavak rasta ekonomije i zapošljavanja najizgledniji scenario daljeg razvoja situacije.

Fed polagano podiže ključne kamate od 2015. godine, a lani ih je povećao čak u četiri navrata za po 0,25 procenata i još nedavno poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata.

No, zbog usporavanja rasta globalnog, pa i američkog rasta, kao i slabljenja inflacionih pritisaka, čelnici Feda posljednjih mjeseci poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

I na većini evropskih burzi cijene su dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,58 posto, na 6.941 bod, a pariški CAC 0,95 posto, na 4.974 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,33 posto, na 11.181 bod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *