Prihodi Facebooka skočili 30 posto, broj korisnika i dalje raste

Dodajte komentar

Prihodi Facebooka dostigli su u četvrtom tromjesečju prošle godine 16,9 milijardi dolara, 30 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije, a uz rast broja korisnika, još je snažnije skočila dobit najveće svjetske društvene mreže.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u srijedu, čista dobit Facebooka dostigla je u proteklom kvartalu 6,88 milijardi dolara, što je 61 posto više nego godinu dana prije.

Uprkos skandalima, broj korisnika raste

Uprkos skandalima u vezi nedozvoljenog korištenja osobnih podataka korisnika i lažnih oglasa i vijesti na mreži, broj korisnika Facebooka i dalje raste.

U izvještaju se navodi da je u proteklom tromjesečju broj aktivnih mjesečnih i dnevnih korisnika Facebooka porastao za 2,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 2,32 milijarde, odnosno 1,52 milijarde.

Pritom je najveći rast broja korisnika zabilježen u Indiji, Indoneziji i na Filipinima, dok je u SAD-u i Kanadi stagnirao.

„Za ovog medijskog diva najgore je prošlo. Čini se da njegovo finansijsko poslovanje i angažman korisnika nisu bili pod većim uticajem negativnih udara u posljednjih godinu dana”, kaže Haris Anwar, analitičar u kompaniji Investing.com.

U borbi protiv lažnih oglasa i vijesti, Facebook u posljednje vrijeme pojačano zapošljava i uvodi niza mjera za povećanje sigurnosti korisničkih podataka i bolje praćenje sadržaja koje korisnici stavljaju na mrežu.

Zbog toga su ukupni troškovi poslovanja kompanije u posljednjem tromjesečju dostigli 9,1 milijardu dolara, što je 62 posto više nego godinu dana prije.

U izvještaju je Facebook poručio i to da u ovoj godini očekuje rast troškova poslovanja za 40 do 50 posto u odnosu na 2018. zbog povećanja ulaganja u sigurnost korisnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *