Naslovne strane dnevnih novina za 31. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Timoti Filip Levi: Parcela na Jadranskom sajmu je moja

Ovlašćeni zastupnik i vlasnik društva Safiro beach Resort, Timoti Filip Levi, povodom tekstova koji su se ovih dana pojavili u medijima, a kojima se dovodi u pitanje njihovo vlasništvo parcele na Jadranskom sajmu, u saopštenju dostavljenom dnevnim novinama ističe da su jedini vlasnici tog zemljišta on i njegova supruga.

Traže izuzeće Jovanića iz predmeta Meljine kompleks

Advokati Atlas grupe predali su juče Apelacionom sudu zahtjev za izuzeće predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića iz daljeg postupanja u predmetu stečaja u kompaniji Meljine kompleks. U Atlas grupi optužuju Jovanića da je mimo zakona “gurnuo Meljine u stečaj i zahtijevaju da se taj predmet dodijeli drugom stečajnom sudiji.

Tržište osiguranja stabilno

Tržište osiguranja u Crnoj Gori je stabilno, uz velike šanse za dalje unapređenje i razvoj, ocijenili su predstavnici Agencije za nadzor osiguranja (ANO) i Nacionalnog biroa osiguravača(NBOCG). Oni su na jučerašnjemzajedničkom sastanku istakli značaj kontinuiranog rasta stopa dobrovoljnih osiguranja, što je jedan od ključnih pokazatelja jačanja tržišta osiguranja.

Pobjeda

Kneževićeva biznis hobotnica

Duško Knežević ima jednu od najkomplikovanijih mreža u regionu i šire. Karakteristika većine njegovih brojnih kompanija jeste da imaju jednog ili nijednog zaposlenog, da su u minusu, da je većina na istoj adresi u Ulici Stanka Dragojevića i da većina duguje porez. Duška Kneževića, i sa takvim poslovanjem, mediji su proglašavali za najbogatijeg Crnogorca. Tokom tri decenije poslovanja bio je blizak najužem državnom vrhu Crne Gore, hvalio se prijateljstvima sa Đukanovićem, ali je istovremeno ostavio razgranatu mrežu poznanstava i poslovnih interesa sa oponentima vlasti.

Jednoj banci ne vraćaju više od 43 odsto kredita

Jedna od 15 banaka u Crnoj Gori ima čak 43,2 odsto loših, odnosno kredita koje joj klijenti ne vraćaju ili debelo kasne sa otplatom. Pobjedi su iz Centralne banke kazali dajoš tri banke imaju loše kredite iznad sistemskog prosjeka, ali nijesu saopštili imena banakajer ih u tome sprečava Zakon o bankama, odnosno dio koji definiše poslovnu tajnu.

Kruzeri će dovesti 26.000 turista

Kruzing sezona u Baru biće otvorena 20. februara i trajaće do polovine oktobra, a po broju kruzera i turista biće rekordna. Tokom osam mjeseci kruzing sezone u ovoj godini u Bar će pristati 27 kruzera koji će, prema najavama, dovesti preko 26.000 turista, prenosi portal Jedro.

Dan

Termoelektrane da budu prošlost

Cijela Evropa trenutno se nalazi u nekom periodu tranzicije, odnosno prelaska sa uglja na obnovljive izvore energije, rekla je Orlandić. Zemlje Zapadne Evrope uveliko prave planove za dekarbonizaciju, dok države Zapadnog Balkana i dalje prave planove za proizvodnju električne energije izuglja, saopštila je juče predstavnica nevladine organizacije “Grin houm” Sanja Orlandić.

Sa eurom kapitala grade zgradu u Dobroti

Vršilac dužnosti glavnog državnog arhitekte Ministarstva održivog razvoja i turizma Dušan Vuksanović izdao je saglasnost na idejni projekat podgorič koj kompaniji “Laurisima, za gradnju dvospratnog ugostiteljskog objekta u Dobroti. Radi se o kompaniji koja je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), osnovana 14. novembra 2018. godine, za djelatnost hotela i hotelskih smještaja i koja ima kapital od jednog eura.

Sudstvo politizovano, koupcija na svin nivoima

Sudstvo je odavno politizovano, dok se korupcija prožima u zdravstvu i obrazovanju i na svim nivoima vlasti, uključujući sprovođenje zakona. Česti su nekažnjivost, političko favorizovanje, nepotizam, naveli su iz Heritedža. Crna Gora je na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritedž fondacije u odnosu na prošlu godinu zabilježila veliki pad. Od ukupno 180 država zauzela je 92. poziciju, što je pad od 24 mjesta u odnosu na 2018. godinu. I ove godine se Crna Gora našla u zoni umjereno slobodnih zemalja, ali samo tri pozicije i 0,5 poena je dijelilo od toga da bude u kategoriji uglavnom neslobodnih zemalja.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *