Ko sve strahuje od dešavanja u Venecueli?

Dodajte komentar

Dok se Venecuela suočava sa razarajućom krizom koja je posljedica ekonomskih sankcija SAD-a, trgovinski partneri Venecuele takođe se suočavaju sa problemima.

Početkom nedjelje je Trampova administracija najavila sankcije protiv venecuelanske energetske kompanije Petroleos de Venezuela, poznate kao PDVSA. Ograničenja će zamrznuti 7 milijardi dolara ove komapnije i uzrokovati više od 11 milijardi dolara gubitka prihoda od izvoza tokom naredne godine.

Jedan od najvećih trgovinskih partnera i kreditora Venecuele, Kina, već se suprotstavila stranom uplitanju u poslove Venecuele, rekavši da će SAD snositi odgovornost za sveobuhvatne sankcije koje je nametnula.

Kina je obezbijedila 50 milijardi dolara kredita ovoj latinoameričkoj zemlji tokom protekle decenije. Kroz zajmove i direktne investicije, Peking je ulagao u Venecuelu, dok su mnoge druge zemlje odustale od poslovanja sa nacijom koja je ostala bez novca.

Karakas je postepeno otplaćivao taj dug isporukama nafte, ali se borio sa ispunjavanjem svojih obaveza zbog pada proizvodnje. I dalje Pekingu duguje oko 20 milijardi dolara.

Prema izvorima iz Karakasa, Venecuela nije platila nijednu državnu obveznicu od decembra 2017. godine i sada je u kašnjenju sa 16 državnih obveznica i kupona u ukupnom iznosu od 1,81 milijardu dolara.

Sada, sa novim američkim paketom sankcija na snazi, kineske pozajmice od više milijardi dolara, kao i investicije i poslovne veze sa zemljama poput Rusije, Indije, Turske i drugih, izložene su riziku.

Uprkos tekućoj krizi u Venecueli, Nju Delhi i Karakas nastavljaju zajednička ulaganja u energetski sektor. Indija je jedan od najvećih kupaca sirove nafte u Venezueli, sa više od 400.000 barela dnevno koje nabavljaju indijske kompanije, a koje su planirale ubuduće i da povećaju kupovinu.

Venecuela je jedan od najvećih izvoznika sirove nafte u Latinskoj Americi, a njeni prihodi od nafte čine oko 98 odsto prihoda od izvoza, navodi OPEC. Međutim, proizvodnja nafte pala je za 33.000 barela dnevno od novembra i dostigla novi najniži nivo u decembru sa 1,15 miliona barela dnevno proizvedenih u poređenju sa više od 2 miliona u 2017. godini.

I Rusija ima nekoliko zajedničkih projekata sa latinoameričkom zemljom, uključujući energetski, poljoprivredni i odbrambeni sektor. Investicije u Venecueli premašuju 4,1 milijardu dolara, pri čemu najveći deo novca otpada na ruski energetski gigant Rosneft. Trgovinski promet između Moskve i Karakasa porastao je 48 odsto u januaru-februaru prošle godine, u poređenju sa istim periodom 2017. godine i dostigao skoro 85 miliona dolara.

Partner Venecuele na Bliskom istoku, Turska takođe je održavala bliske veze sa Karakasom uprkos sankcijama i međunarodnom pritisku. Dvije zemlje radile su na sporazumu da se ove godine turskom gradu Korum isporuči tona zlata za preradu i sertifikaciju. Karakas u Turskoj čuva svoje zlato od početka prošle godine. Podaci pokazuju da je Turska u prvih devet mjeseci 2018. godine uvezla 900 miliona dolara u zlatu, oko 23,6 tona iz Venecuele.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *