Budva traži da se Turcima stopira gradnja solitera

Dodajte komentar

Budvanski Sekretarijat za zaštitu imovine podnio je tužbu Upravnom sudu kojom je tražio poništenje rješenja ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića i lokalnoj upravi da status stranke u postupku za izdavanje saglasnosti na idejni projekat turskoj kompaniji „Mia investments“ koja namjerava da na parceli ispred Jadranskog sajma gradi hotel „Mia Budva“ sa pet zvjezdica, odnosno dvije kule od po 15 spratova.

Sukob u vezi s tim da turskim biznsimenima treba dati zeleno svjetlo koji bukti na relaciji Opština – Ministarstvo odvija se u trenutku kada je odbjegli biznismen Duško Knežević pozvao predsjednika države Mila Đukanovića da otkrije ko je vlasnik parcele na Jadranskom sajmu, koju koristi firma „Safiro beach resort“. Upravo na toj parceli od 8.500 kvadrata na dvadesetak metara od mora treba da se gradi hotel.

“Safiro beach resorst” koga je osnovala je kiparska firma “Expom hotel partners limited“ zaključila je sa turskom građevinskom kompanijom ugovor o zajedničkoj izgradnji u avgustu.

Glavna arhitektica Budve Ana Samardžić u proteklih pola godine je u dva navrata priznala Sekretarijatu za zaštitu imovine status stranke u postupku izdavanja saglasnosti na projekat turske kompanije jer je dvije katastarske parcele koje ulaze u sastav urbanističke parcele, na kojoj se planira gradnja „Mia Budva“, Opština unijela kao svoj osnivački ulog u firmu „Expo Budva“, koju je lokalna uprava osnovala sa „Jadranskim sajmom“, firmom koja je u vlasništvu Kneževićeve Atlas grupe.

Ministar Radulović je oborio oba rješenja, odbivši da budvanski Sekretarijat može dobiti status stranke u postupku, prihvatajući žalbu „Mia investments“. Turci su ustvrdili da pravni interes u ovom postupku može imati samo firma “Expo Budva”, kao vlasnik parcela, a ne Opština Budva.

Sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac uputio je prije nekoliko dana, nakon što je podnio žalbu Upravnom sudu i dopis gradonačelniku Budve Marku Batu Careviću, zatraživši od njega da od predstavnika Opštine u firmi „Expo Budva“ iniciraju podnošenje zahtjeva za dobijanje statusa stranke u postupku oko projekta „Mia Budva“.

Plamenac je podsjetio gradonačelnika da je Opština svoje zemljišne parcele unijela kao osnivački kapital u pomenutu firmu, te da je ta firma osnovana isključivo kako bi se na tom zemljišnom kompleksu gradio veliki kongresni centar, a ne višespratne kule, kako je to predviđeno idejnim projektom koji je to Opštini dostavila turska kompanija.

Zemlja na kojoj je predviđena gradnja je pod sporom – bivši vlasnici, članovi staromještanskih porodica godinama vode pravnu bitku za povraćaj. Na parcelama je upisana i hipoteka Pireus banke zbog milionskog kredita.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *