Većina deponenata IBM-a odlučila da zadrži novac u bankama

1 komentar

Većina deponenata IBM banke odlučili su da zadrže novac u bankama u kojima se posljednja dva dana isplaćuju depoziti. Kako su nam kazali iz tri banke koje isplaćuju depozite – Hipotekarne, NLB i Societe Generale banke, ovo samo ukazuje da građani i dalje imaju povjerenja u bankarski sistem.

Od ukupnog broja deponenata u Hipotekarnoj banci, više od dvije trćine njih je odlučilo da zadrže novac u banci.

“Čak 70 odsto njih je odlučilo da novac zadrži u banci i na taj način je pokazano povjerenje u bankarski sistem i Hipotekarnu banku. Očekujemo da se ovakav trend nastavi”, saopšteno nam je iz Hipotekarne banke.

Za prva dva dana preko Societe Generale banke Montenegro isplaćeno je više od 2,5 miliona eura. Tokom prva dva dana isplate nijesu uočene veće gužve u ovim ekspoziturama. Kako su kazali, do sada nije uočen nijedan problem, niti je bilo zastoja u isplati.

“Podaci sa kojima do sada raspolažemo, tj. podaci za prva dva dana i početak trećeg dana isplate, upućuju da se klijenti odlučuju da veći dio novca deponuju u našoj banci ili prenesu na svoje račune u neku od drugih poslovnih banaka. Naime, oko 50% novca koje su klijenti rezidenti imali na raspolaganju prenešen je u vidu oročene štednje ili štednje po viđenju u Societe Generale banci Montenegro, dok se jedan broj klijenata odlučio da novac prenese u neku od drugih poslovnih banaka koje ne učestvuju u isplati depozita, a u kojima klijent već ima svoj račun. Uzimajući i ove podatke u obzir, može se zaključiti da veći dio novca klijenti zadržavaju u našoj ili nekoj drugoj banci u Crnoj Gori”, kazali su iz banke i dodali da je među deponentima IBM banke značajan broj nerezidenata i da se upravo oni najčešće odlučuju da podignu svoj novac u gotovini.

Iz NLB banke su saopštili da je značajan broj deponenata zadržao depozit u banci, što je pokazatelj povjerenja u bankarski sistem. Međutim, zbog zaštite podataka o deponentima nisu nam dostavili informaciju o tačnom iznosu oročenih i avista depozita.

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković kazao je da je za prva dva dana deponentima IBM banke isplaćeno preko 7,2 miliona eura.

“Fond za zaštitu depozita izvršio je isplatu garantovanih depozita za 324 deponenata Invest Banke Montenegro u stečaju u ukupnom iznosu od 7,25 miliona eura”, saopštio je našem portalu Marković.

“Otkako je u ponedjeljak počela isplata, prvog dana je isplaćeno 4,8 miliona a za dva dana 7,28 miliona eura. Banke su dobro organizovane i sve prolazi u savršenom redu”, kazao je Marković.

Od ukupno 2.960 deponenata, njih 2.677 biće isplaćeno preko Fonda do iznosa garantovanog depozita od 50.000 eura, a za iznose veće od toga deponenti će se obratiti stečajnom upravniku za svoja prava. Za isplatu garantovanih depozita potrebno je oko 22,6 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *