Terna objavila šemu: Struja iz Crne Gore ide dalje u Švajcarsku, Francusku, Austriji, Grčku…

Dodajte komentar

Crna Gora, napokon će ove godine da ubere plod mukotrpnog rada posljednih godina. Riječ je o podmorskom energetskom kablu koje povezuje našu državu sa Italijom.

Kako sada stvari stoje sredinom ove godine će kabl biti pušten u rad, a iz italijanske komapanije B, koja sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom realizuje ovaj projekat, najavljuju da će električna energija iz naše države, pored Italije, stizati i do Švajcarske, Austrije, Francuske, Slovenije, Grčke i Malte.

Terna je nedavno objavila šemu na kojoj su detaljno objasnili značaj projekta koji realizuju u partnerstvu sa CGES-om.

Na šemi se jasno vidi da električna energija kreće od Crne Gore i prvenstveno dolazi u Italiju, koja je već uspješno realizovala projekte povezivanja sa Švajcarskom, Austrijom, Francuskom, Slovenijom, Grčkom i Maltom.

Izgradnjom drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, zatim najveće solarne elektrane u Evropi, koja će se graditi u Ulcinju, te obnovljivih izvora električne energije, Crna Gora će definitivno postati energetski nezavisna država.

Ta energetska nezavisnost, pored benefita za građane, koji neće plaćati uvoznu struju, ojačaće crnogorsku ekonomiju, jer ćemo po prvi put biti u prilici da sve viškove električne energije proslijedimo drugim državama u Evropi.

Ono što je najvažnije za našu državu jeste činjenica da ćemo upravo mi biti most preko kojeg ćemo prvenstveno mi, a zatim i druge države da ponude svoju električnu energiju Italiji, koja je dalje može preusmjeriti na pomenute evropske države, prenosi portal Standard.

Benefiti za Crnu Goru su višemilionski, prvenstveno je upravo naša zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen. Takođe, realizacijom projekta se u znatnoj mjeri poboljšava prenosna mreža u Crnoj Gori.

Kabl je nedavno testiran, a uskoro se završava i gradnja trafostanice u Lastvi i postavljanje dalekovoda ka Čevu i Pljevljima.

Vrijednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra. U okviru projekta CGES gradi trafostanicu Lastva, koja će koštati 38,5 miliona, te dalekovod od Lastve do Pljevalja vrijedan 67,5 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *