Stečaj u Vektri Jakić, Vodovodu u Ulcinju, Komunalnom Berane…

Dodajte komentar

Poreska uprava je do sada ukinula 1.500 rješenja o reprogramu poreskog duga čija vrijednost je 50 miliona eura. Prethodnih 15 dana predato je 159 predloga za stečaj Privrednom sudu, sa deset miliona eura poreskog duga. Tokom godine će u stečaj poći između hiljadu i dvije hiljade firmi saopštio je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša na pres konferenciji posvećenoj rezultatima poslovanja.

“Među firmama kojima smo ukinuli rješenje o reprogramu su najveći dužnici kao što su “Vektra Jakić” i “Vektra Montenegro”“, kazao je Mugoša.

On je istakao da je u 1.200 firmi kojima su ukinuta rješenja o reprogramu i biće iniciran stečaj, zaposleno 1.300 radnika.

“To znači da u 98 odsto slučajeva izvršni direktori tih firmi ni sebi nijesu plaćali poreze i doprinose i tim poslali poruku da nijesu za biznis i da je bolje da sjede kući. Takvo ponašanje Poreska uprava neće tolerisati. Za biznismene i direktore koji ne mogu da posluju će, kroz ove naše aktivnosti, biti definitivno kraj”, poručio je Mugoša.

Naveo je da je Poreska uprava odlučna da natjera opštine da odgovorno upravljaju lokalnim finansijama i da budu finansijski održive, na čemu insistira i MMF.

“Ulcinjskim preduzećima Vodovod i Čistoća smo blokirali žiro račune na puni iznos višemilionskog poreskog duga, što znači da će i tamo biti iniciran stečaj, kao j u Komunalnom Berane, Čistoći Pljevlja, koja sa 40 hiljada stanovnika imajsest komunalnih preduzeća, a Šangaj sa 22 miliona dva preduzeća”, kazao je Mugoša i dodao da PU ne može uvesti stečaj u opštinu, ali može blokirati njen žiro račun.

“Kad bi danas blokirali žiro račun opštine Pljevlja na puni iznos duga, oni bi narednu platu primili za tri godine objasnio je i dodao da godinu i po upozoravaju opštine da moraju napraviti održiv sistem.
Poručujem svima da će Poreska uprava raditi po zakonu. Kad sam pitao direktore lokalnih preduzeća, na sastancima koje smo tri puta organizovali, da li bi u slučaju da zakon dozvoljava da im otpišemo poreski dug, mogli normalno da funkcionišu, oni su odgovorili da ne bi”, kazao je direktor Poreske uprave.

Dug

Naveo je da je poreski dug na kraju 2015. bio 587 miliona, a na kraju prošle 420 miliona, od čega je između 150 i 200 miliona naplativo.

“Tokom godinu i po reprograma naplatili smo 45 miliona starog duga. Stepen izmirivanja obaveza je gotovo 74 odsto”, rekao je Mugoša.

On je podsjetio da 9.000 firmi ima samo jednog zaposlenog i toliko neaktivnih firmi koje duže od godinu nemaju nikakvih transakcija.

“Njihov poreski dug ne odmara nego svakodnevno ide kamata. Takvi neaktivni imaju dug od 115 miliona. Posao PU je da inicira stečaj protiv firmi Privrednom sudu koji će pokušati da naplati naplativo”, kazao je Mugoša i dodao da je tokom posljednje tri godine ukupna bruto naplata poreza bila tri milijarde eura, a plan naplate je premašen za 122 miliona eura.

Odgovarajući na pitanje novinara, kazao je da PU nije kontrolisala E-gambling, koji je u nadležnosti Uprave za igre na sreću.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *