Prihodi Applea od prodaje iPhonea pali 15%

Dodajte komentar

Apple je u proteklom tromjesečju zabilježio pad prihoda i dobiti na godišnjem nivou, ponajviše zbog pada prodaje iPhonea u Kini, pa je izvršni direktor tog tehnološkog diva Tim Cook najavio mogućnost smanjenja cijena tog pametnog telefona.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u utorak, prihodi Applea iznosili su u četvrtom kvartalu lani 84,3 milijarde dolara, što je 5 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Pritom je čista dobit Applea pala za 1 posto, na 19,9 milijardi dolara.

Slabi potražnja u Kini

Pad ukupnih prihoda ponajviše je posljedica pada prihoda od prodaje najvažnijeg proizvoda kompanije iPhonea za 15 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, na 51,9 milijardi dolara.

Odnedavno kompanija više ne izvještava o broju prodanih iPhonea, iPada i Mac kompjutora, najvažnijih proizvoda kompanije .

Pad prihoda izazvan je, među ostalim, slabljenjem potražnje u Kini, najvećem Appleovom tržištu nakon američkog, poručilo je poslovodstvo.

Očekuje se dalji pad prihoda

U poslovnom izvještaju Apple je naveo i da u tekućem tromjesečju očekuje prihode u rasponu od 55 do 59 milijardi dolara, što bi bilo oko 3,4 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Oprezne procjene posljedica su, među ostalim, negativnog uticaja snažnog dolara, što umanjuje prihode kompanije s tržišta u razvoju, kao i makroekonomske slabosti nekih tržišta, kao što su Kina, Brazil, Indija, Rusija i Turska, kazao je izvršni direktor Applea Tim Cook.

Cijena dionice porasla

Uprkos padu prihoda i dobiti, cijena dionice Applea porasla je u utorak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od 5 posto.

Poslovni se rezultati, naime, u skladu s očekivanjima jer je kompanija nedavno upozorila da će joj prihodi biti manji nego što se procjenjivalo, zbog čega je posljednjih nedjeljaa dionica Applea bila pod snažnim pritiskom.

Od oktobra prošle godine cijena dionice Applea pala je oko 30 posto, zbog čega je tržišna vrijednost kompanije pala za otprilike 370 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *